ВИДЕО Радев към ГЕРБ: Цветан Цветанов ми сподели, че е имало подмяна на избори!

ВИДЕО Радев към ГЕРБ: Цветан Цветанов ми сподели, че е имало подмяна на избори!
A A+ A++ A

"Цветан Цветанов ми сподели, че подмяна на вотове досега е имало, явно той изхожда от личен опит, докато все още беше в ГЕРБ. Това силно изказване направи президентът Румен Радев по време на консултациите с партия ГЕРБ преди парламентарните избори.

Държавният глава уточни, че не е нужно да го убеждават, че един закон може да бъде приет за една седмица и добави, че и преди е налагал вето на подобни законопроекти, имайки предвид, че Цвета карачнчева пробва да го убеди, че е нужна поредна промяна на Изборния кодекс, но не по начина на провеждане, а заради корона мерките.

"И аз мога да определя писането на Конституция за един ден като екзотична идея. Въпросът е може ли изборната администрация да се мобилизира за провеждането на следващите избори", обясни още президентът. Според него е важно членовете на СИК да имат осигурени предпазни средства, както и подобни да бъдат набавени за избирателите.

"Най-важното на тези избори е осигуряването на здравна сигурност на гласоподавателите". Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на консултациите.

Тя потвърди, че Изборният кодекс ще бъде променен, но само заради необходимите противоепидемични мерки в секциите.

"Направен е анализ на всички държави-членки на ЕС, които проведоха избори". Това от своя страна добави вицепремиерът Томислав Дончев. По неговите думи много от практиките в други държави са неприложими у нас и даде за пример гласуването чрез упълномощено лице. Една подвижна секция ще може да обслужва между 30 и 35 адреса, като на един адрес често живее повече от един човек.

Дончев е скептичен, че може у нас да се въведе гласуване по пощата. За такова настояват от извънпарламентарната опозиция, която е убедена, че управляващите готвят поредна манипулация на вота.

ГЕРБ пък контраатакуваха, че именно президентът Радев подклажда подобни слухове.

#Румен Радев #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »