Невиждан студ от поне 20 години: Централна Испания отчита температури от -25 ° C след снежна буря

Невиждан студ от поне 20 години: Централна Испания отчита температури от -25 ° C след снежна буря
A A+ A++ A

Поне седем души са загинали поради времето - двете последни жертви са бездомници в Барселона.

Температурата спадна до -25C (-13F) в Молина де Арагон и Теруел, в планините на изток от Мадрид - най-студената нощ в Испания от поне 20 години.

Дълбокият сняг, оставен от бурята Филомена, се превърна в лед, нарушавайки транспорта. В Испания, където зимата обикновено е доста мека, има изключително количество сняг и лед.

„Испански Сибир“
Молина де Арагон, където е регистрирана най-студената температура през нощта, е на 197 км (122 мили) североизточно от Мадрид. То отговаря на прякора си „испанският Сибир“.

"Още няколко дни ще имаме този студ, но всички се държим заедно", каза местната жена Йоли Асенсио пред Гай Хеджко на Би Би Си.

"Ежедневният живот е труден", добави тя. "Има толкова много сняг, достъпът до домовете и пътищата е блокиран.

Освен двата смъртни случаи в Барселона, известно е, че поне пет други са починали поради студа: две в Мадрид, две в Малага и една в Сарагоса.

Температурата през нощта в самия Мадрид падна до -16C, а в понеделник столичните болници - вече под голям натиск заради Covid-19 - се бореха да се справят с пациенти, които са се подхлъзнали на леда, счупили кости.

Медицински източници съобщават на Ел Мундо, че в понеделник в болниците в района на Мадрид е имало 1200 случая на фрактури, причинени от инциденти на леда - средно 50 на час.

Потокът от спешни повиквания накара правителството на Мадрид да призове възрастните хора да останат у дома.

Прекъсването на тока предизвика спирането на високоскоростната железопътна връзка Мадрид-Барселона, но услугата е възобновена, съобщават испанските медии.

Много експлоатационни услуги на влаковете също бяха нарушени от екстремното време.

Полетите бяха преустановени на летището в Мадрид-Барахас през уикенда, но постепенно се възобновиха, макар и с голямо изоставане и закъснения.

 

#Испания #сняг #студ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"