Зам. на Кантарджиев: След втората инжекция с ваксината на Moderna човек е напълно защитен

Зам. на Кантарджиев: След втората инжекция с ваксината на Moderna човек е напълно защитен
ВМА
A A+ A++ A

Ваксината на "Модерна" е доста близка до тази, която познаваме и с която вече имаме опит. Но има и някои различия. Близка е като конструкт, като решение на въпроса какъв да бъде ваксиналният конструкт, с който да бъдат ваксинирани хората - тоест, отново е информационна РНК, това е последното нововъведение в тази област и се използва не само като ваксина, а и като терапевтично решение за някои хематологични и онкологични заболявания.

Това заяви в ефира на БНТ проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя обясни и различията между ваксините на "Модерна" и "Пфайзер". Ваксината на "Модерна" е стабилна до 6-7 месеца на минус 15 до минус 25 градуса, за разлика от "Пфайзер", при която трябва по-дълбоко замразяване. Второ, в хладилник ваксината на "Модерна" ще е стабилна около 30 дни за разлика от няколко дни при "Пфайзер".И трето, когато е на стайна температура, тогава "Модерна" ще е стабилна около 12 часа за разлика от "Пфайзер" - до 2 часа. "

"Модерна" няма нужда и от разтваряне, тя вече е разтворена, там са 10 дози по половин милилитър. Може би основната разлика е в количеството на ваксиналния продукт, който е 30 микрограма при "Пфайзер" ваксината, а тук са 100 микрограма", уточни проф. Христова.

Втората доза трябва да се постави 4 седмици след първата. Според проф. Христова, изследванията са показали, че две седмици след първата доза има известен имунитет, а по време на втората доза той скача двойно - става въпрос за количества антитела, и седмица след втората доза той е почти на максималните си нива.

"Паралелно, това вече е доказано с клетъчен имунитет, че седмица след втората доза вече е достигнат максимумът и човекът е напълно защитен", допълни тя.



#проф. Ива Христова #ваксина #covid-19 #дози #защита #модерна #Пфайзер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »