Захариева: В Скопие да не чакат изборите у нас, нищо няма да се промени за тях

Захариева: В Скопие да не чакат изборите у нас, нищо няма да се промени за тях
МВнР
A A+ A++ A

Позицията на българския парламент по темата Северна Македония е едно от чудесата, защото толкова рядко се случва да сме единодушни по каквото и да било. И българското общество, и българските партии по тази тема имат доста сходна позиция. Така, че изборите – е една от заблудите им.

Това заяви пред бТВ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в отговор на твърденията, че РСМ чакат изборите у нас, за да се решат проблемите с преговорите за еврочленство, предаде БГНЕС.

Вицепремиерът бе категорична, че това е абсолютно погрешно.

Погрешна е представата, че нещо ще се промени след изборите у нас. По-скоро, ако нещо ще се промени, то по-скоро ще се влоши за тях, подчерта Захариева.

Тя заяви, че няма нищо тайно в срещата със специалния пратеник на македонското правителство за преговорите с България Владо Бучковски.

Отворени сме. Движим се по договора, подчерта Захариева.

Една от предпоставките да се свърши нещо и да може разумно да започнем да работим за решаване на проблемите е да се намалят емоциите. Колкото повече без емоции говорим, толкова повече имаме шанс да свършим работа, заяви още тя.

По думите ѝ езикът е една от заблудите, които РСМ се опитват да внушат.

Ние искаме преодоляване на стереотипите от миналото, спиране на възпитание и основаване на нация, основана на антибългаризма, прекратяването на езика на омразата, прекратяване на възпитанието на омраза към българското. Това искаме, нищо толкова сложно според мен, очевидно много сложно според тях, заяви вицепремиерът.

Вицепремиерът коментира и консултациите, които президентът Радев провежда на „Дондуков” 2 от дни.

За съжаление вече е толкова очевидно, че в тези консултации някой иска да каже, че ще се манипулират изборите – разбира се, че това е един от факторите да отблъснем хората да гласуват, да си мислят, че всичко е нагласено. Това е опасна заигравка. Не знам какви ще са политическите дивиденти за президента, посочи Захариева.

Разбира се, че е особена ситуация, но ние се готвим – и за изборите в България, и за в чужбина. Не се опитваме да откажем хората да гласуват, заяви Захариева, но отбеляза, че промените в Изборния кодекс в последния момент не са добра идея, особено по отношение на гласуването по пощата.

Рисково е да променяме ИК в последната ситуация. Сами разбирате, че ще трябва да задължим пощенските оператори в поредица от държави де факто да се превърнат в мини секционни комисии, които трябва да съберат бюлетините и да ги изпратят, коментира още Захариева. Според нея се налага заблудата, че хората, които ще бъдат членове на СИК ще трябва да ходят да предават протоколи в посолства. Това не е вярно – хора физически няма да ходят – това не се прави по принцип, камо ли по време на пандемия, заяви министърът.

Ние сме готови за 28 март, заяви още Екатерина Захариева. Тя бе категорична, че всеки път, когато се организират избори в чужбина, МВнР иска разкриване на секции и извън дипломатическите мисии – там, където държавите позволяват това.

Първият ни дипломат коментира и събитията зад Океана и щурма на Капитолия. Всички бяхме изненадани. Демокрацията не е даденост, за нея трябва да се борим всеки ден. Със сигурност това, което видяхме беше шок за всички, каза още тя. 

#Екатерина Захариева #избори #Северна Македония #САЩ #позиция #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »