Как върви ваксинацията в Европа? С критики, тромаво и скептично

Как върви ваксинацията в Европа? С критики, тромаво и скептично
A A+ A++ A
Последните акорди на изминалата тежка година минаха в надпревара за ваксинация в цяла в Европа. Но с нарастването на броя на заразените с COVID-19, мнозина се оплакват, че ваксинацията в ЕС върви твърде бавно.

Държавите-членки решават индивидуално кого да ваксинират, кога и къде, но ЕС координира стратегията и купува ваксините на едро. Комисията на ЕС се съгласи да закупи допълнителни 300 милиона дози от ваксината Pfizer-BioNTech - това ще даде на ЕС почти половината от общото производство на компанията за 2021 година.

Ето как върви ваксинацията в 7 от държавите в Европа:

Германия

Фактът, че именно немски учени са разработили първата ефективна ваксина срещу COVID, е източник на голяма национална гордост. Като цяло германците изглежда са доволни от идеята за имунизация.

Неотдавнашно проучване установи, че 65% имат желание да се ваксинират. Други изследвания показват, че по-малко от една четвърт от анкетираните не биха го направили. А политически програмата за ваксинация на Германия се превърна в бойно поле.

В Германия ваксинациите започна преди малко по-малко от две седмици. Приоритет се дава на хората над 80 години и здравните работници. Приложени са малко над 477 000 първи дози. Но някои от стотиците специално подготвени центрове за ваксинация все още не се използват и дори правителството призна, че просто няма достатъчно ваксини. Ангела Меркел и нейният здравен министър Йенс Шпан бяха обвинени, че не са осигурили достатъчно дози.

Голяма част от критиките идват от коалиционните партньори на Меркел, но дори експертите от научната общност изразяват своите опасения - че Германия поставя европейските интереси над своите, като настоява за съвместен процес на обществени поръчки в ЕС. Учените, разработили ваксината, публично заявиха, че ЕС първоначално е отказал предложение за допълнителна поръчка.

Делът на Германия в поръчката на ЕС възлиза на 56 милиона дози. До момента са доставени 1,3 милиона дози и се смята, че до края на месеца ще последват още 2,68 милиона. Понастоящем Германия е поръчала допълнителни 30 милиона дози и след неотдавнашното европейско одобрение на ваксината Moderna, се очаква да започне и нейната доставка. Правителството се придържа към обещанието си, че програмата за ваксинация ще бъде завършена до края на лятото.

Чехия

Усилията за масова ваксинация в Чехия започнаха на 27 декември, когато министър-председателят Андрей Бабиш стана първият човек в страната, получил своята доза. Бабиш, който е на 66 години, преди това се е питал дали ще отговаря на условията, тъй като далака му е бил отстранен още когато е бил тийнейджър.

Но програмата за ваксинация в страната започна бавно. Бабиш - милиардер, който е бил подложен на разследване както от европейскиге, така и от чешките органи за предполагаема злоупотреба с европейски фондове обвини Европейската комисия за забавянето.

"Вярвахме, когато внесохме 12 млн. евро в Европейския фонд през ноември, че ще получим ваксината", заяви той. Страната е получила 30 000 дози от ваксината Pfizer. Досега тя е успяла да стигне за ваксинацията на 19 918 души.

След като приоритетните групи получат своята доза, ще започне масова ваксинация в 31 центъра, като ще се използва онлайн система за резервации, която ще бъде отворена за всички от 1 февруари. В последния етап ваксини ще слагат общопрактикуващите лекари, които ще боравят с препарата на Oxford-AstraZeneca, както и други, които за разлика от предишните два могат да се съхраняват и транспортират при сравнително нормални температури.

Срокът за масова ваксинация изглежда оптимистично. Тази седмица здравният министър призна, че имунизирането на групите с по-висок риск - всички здравни и социални служители, учители, всички над 65 години, всички със сериозни здравословни състояния - ще отнеме месеци. Личните лекари може да започнат да ваксинират млади, здрави членове на обществото до края на пролетта или лятото.

Франция

Франция се хвалеше с голям, ефективен държавен апарат, но се изложи заради бавния старт на програмата за ваксинация срещу COVID. След първата седмица, когато съседна Германия е имунизирала около 250 000 души, Франция е била едва 530.

До 9 януари цифрата се е увеличила до 45 500. Тя все още е толкова малка, че е статистически безсмислена.

И така - защо отне толкова време на Франция да приведе плана в действие? Не е като че властите да не са имали време да се подготвят. И със сигурност не става въпрос за липса на ваксини - повече от един милион дози Pfizer вече са в страната и чакат да бъдат използвани. Основната причина за забавянето изглежда е тромавият, свръхцентрализиран характер на здравната бюрокрация на Франция.

Документ от 45 страници с инструкции, издадени от министерството в Париж, трябваше да бъде прочетен и разбран от служителите в домовете за възрастни хора. След това всеки получател трябваше да даде информирано съгласие в консултация с лекар, проведена не по-малко от пет дни преди инжектирането. Дългата процедура има за цел спасяване на животи - тези на пациенти, които могат да получат нежелана реакция. Но забавянето на имунизацията на населението също коства живота.

Друг проблем във Франция е високата степен на скептицизъм към ваксинацията - продукт на по-общо подозрение към правителството. 58% от обществеността не искат да им бъде ваксинирана.

След като президентът Еманюел Макрон изрази гнева си относно закъсненията, темпото на ваксинация се ускори. Процедурата за съгласие се опростява. До края на януари планът е да бъдат отворени 500-600 центъра за ваксинация в цялата страна - или в болници, или в други големи обществени сгради.

Русия

Русия регистрира основната си ваксина срещу COVID още през август, преди дори да са започнали масови изпитвания за безопасност и ефикасност. През декември, докато тези изпитания все още са в ход, страната започна да пуска "Спутник V" сред обществеността. Бързината се движеше както от националната гордост, така и от медицинската необходимост.

Първоначално "Спутник" беше предложен на здравни и образователни служители от първа линия, но ранното започване на ваксинацията с две дози беше бавно и списъкът на тези, които отговаряха на условията, скоро се разшири.

Анкета на Центъра "Левада" в края на декември показа, че само 38% от анкетираните са готови да получат ваксината, тъй като обществото е предпазливо към местното здравеопазване и лекарства. Руснаците са скептични към смелите ранни твърдения за ваксината и са притеснени относно възможните нежелани реакции. Въпреки това в страната вече са били ваксинирани повече от един милион души, според данни на здравните власти в Русия.

Но един мъж все още е видимо отсъства от списъка на ваксинираните. Това е президентът Владимир Путин. Кремъл все пак обеща, че той ще получи своята доза, но това все още не се е случило. Междувременно тези, които се срещат лично с него, са длъжни първо да си направят тест за COVID-19 и дори да се подложат на няколкодневна карантина.

Президентът обаче може да се наложи да даде пример. Путин многократно е казвал, че защитата на икономиката е негов приоритет, така че той разчита на масова ваксинация, за да избегне връщане към национален локдаун.

Швеция

Почти две седмици, откакто 91-годишният обитател на дома за грижи Гун-Брит Джонсън стана първият швед, получил първоначалната доза от ваксината на Pfizer, все още няма официални данни за това колко хора са били ваксинирани след това.

Агенцията за обществено здраве на Швеция казва, че е в процес на събиране на данни от 21 регионални здравни власти в страната, натоварени да ваксинират цялото възрастно население - около осем милиона души - до 26 юни. Датата не е произволна, това е най-големият празничен уикенд през годината, когато шведите традиционно провеждат Еньовден. Карин Тегмарк, старши мениджър в агенцията, казва, че датата остава "осъществима", но това зависи от доставката на ваксини в страната.

Заедно с 4,5 милиона дози от ваксината Pfizer-BioNTech, Швеция е поръчала 3,6 милиона дози от тази Moderna. Първата доставка се очаква да пристигне следващата седмица. Страната планира също да закупи и ваксината Oxford-AstraZeneca възможно най-скоро, след като бъде одобрена от ЕС - в най-идеалния случай до февруари.

Първоначално шведите изглеждаха хладни към идеята да приемат бързо разработена коронавирусна ваксина, въпреки че анкета в края на декември установи, че 71% от населението все пак би се ваксинирало. Смята се, че ключов двигател на първоначалния скептицизъм е неуспехът на програма за доброволна масова ваксинация срещу свински грип през 2009 г. Стотици шведски деца и младежи под 30 години са развили нарколепсията със сънното разстройство, което е установено като страничен ефект от Ваксина Pandemrix.

Белгия

Изглеждаше подобаващо, че първият човек в Белгия, получил доза от ваксината срещу COVID, живее на мястото, където се произвежда първата в света одобрена ваксина срещу вируса. 96-годишният Йос Хермансполучи инжекцията на 28 декември. Още 700 възрастни жители на дома за стари хора, който той обитава, също получиха своята доза.

Програмата за масова ваксинация в Белгия започна на 5 януари, но беше критикувана, че старта й е бавен. Федералният министър на здравеопазването Франк Ванденбрук беше обещал през ноември, че пускането на ваксината ще бъде "безпроблемно и бързо", като пише в Twitter: "Ако това не помогне, застреляйте ме.

В първата фаза трябва да се ваксинират до 200 000 жители на домове за възрастни хора. Това трябва да се случи до края на този месец или началото на февруари. Здравните специалисти ще бъдат ваксинирани след това, а целта бе цялото население да бъде имунизирано до края на септември.

Може би си мислите, че страната има предимство, тъй като е епицентърът на производството на Pfizer-BioNTech. Въпреки че това явно помага за разпределението, Белгия не може да получава повече дози спрямо населението си от други страни от ЕС, съгласно строгите правила на Комисията. Това обаче не попречи на министъра на региона Фландрия, който призна тази седмица, че се е свързал директно с Pfizer с надеждата да набави още дози, само, за да получи отказ.

След като получиха гаранция от Pfizer за снабдяване с дози, федералните белгийски власти са адаптирали стратегията си: сега предлагат да се дават колкото се може повече дози на колкото се може повече хора - и вече не се резервират флакони за втората доза на пациентите, като се вземат три седмици след първата. Като цяло федералното правителство, а не Европейската комисия, се сблъска с всякаква критика за забавяне и защити своя "внимателен" подход.

Изглежда, че има и интересно регионално или културно несъответствие, що се отнася до това дали хората са готови да приемат ваксината. От интервюираното в анкета фламандско население половината са заявили, че искат ваксината възможно най-скоро. Сред говорещите френски - броят на желаещите е с 20% по-малък.

Испания

Испания започна да прилага ваксината на 27 декември, припомня dnes.bg. Досега са разпределени 743 925 дози на регионалните администрации и са ваксинирани 277 976 души, според здравното министерство. Целта на коалиционното правителство е да имунизира 2,3 милиона души в рамките на 12 седмици. Приоритет се дава на възрастните жители на домовете за грижи, тези, които се грижат за тях, и здравния персонал.

Всеки от 17-те региона на страната има висока степен на контрол върху здравеопазването и трябва да получи броя на дозите, който съответства на популацията им. Но вече е налице значително географско различие.

Данните от правителството показват, че докато северният регион на Астурия е използвал 55% от дозите, които е получил до 3 януари, регионът в Мадрид е администрирал само 5% до същата дата. Някои региони задържат дози, за да са сигурни, че ще имат за задължителната втора доза на същото лице след няколко седмици, а някои са ваксинирали по национални празници, докато други не.

Въпреки че ваксинацията е доброволна, правителството заяви, че прави регистър на тези, които не желаят да бъдат ваксинирани. Тази инициатива породи противоречия, въпреки че правителството настоява регистърът просто да се стреми да изясни защо хората отказват ваксинацията.

#ваксинация #ваксини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »