Притеснително: Пет деца за два месеца с тежък миокардит след Covid-19

Притеснително: Пет деца за два месеца с тежък миокардит след Covid-19
A A+ A++ A

„Около 30 на сто от хората от сраните в Европейския съюз казват „Да“ за ваксинирането, 50 на сто са против, останалите се колебаят“, каза пред БНР д-р Любомир Димитров, кардиолог в Националната кардиологична болница.
„Най-висок процент при желаещите да се ваксинират е сред медиците у нас, а много нисък е при учителите – около 21 на сто казват, че ще се ваксинират, останалите са колебаещите се или отказват. Много от хората, които съм питал защо не искат да се ваксинират, казват, че няма достатъчно информация. А това не е така – има много медицинска информация за кратката характеристика на ваксината от листовката и излиза от всеки сайт, като най-добре е тя да се търси от сайта на Министерство на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата. Въпросът е търсим ли я информацията, а повечето хора искат всичко наготово.“ Това коментира още специалистът. И подчерта:

„Това, което е липсващото звено в момента, е ясна и насочена информационна кампания с цел хората да получат повече информация за ваксините.“

Д–р Димитров заяви, че ако не убедим хората, че ваксината е безопасна и ефективна, ще дойде време, в което ще има ваксини, но няма да има желаещи

„По отношение на ефективността и двете ваксини имат такава доказана ефективност в хода на проучванията (това е задължително, за да се получи разрешението за употреба и за ваксината на „Пфайзер“ са изследвани близо 44 хиляди души) и тази ефективност е над 95 на сто. С едни процент по-нисък са данните за ефективността на „Модерна“.

Що се отнася до страничните ефекти – в САЩ при ваксинирани на над 9 милиона души с тази ваксина е докладвано само за 29 случая бурна алергична реакция, всички други странични ефекти имитират протичането на заболяването, само че в по-лека форма – ниска температура, втрисане, мускулни и ставни болки“.

Д–р Димитров се е ваксинирал и поясни, че не е имал странични реакции.

„Всички приказки, които се чуват в медиите, за евентуална връзка в бъдеще на ваксините с автоимунни заболявания, онкологични заболявания, с невъзможност за забременяване, са неща, зад които не стои никаква фактология.“

„Ваксината на "Астра Зенека" и Оксфорд е по модела на руската ваксина „Спутник“, компанията дори потърси помощта на руските учени при изпитанията на тяхната ваксина и получиха тази помощ. А руската ваксина дава добри резултати вече, като имаме предвид, че организирането на ваксинирането в страна с мащабите на Русия не е никак лек процес, нещата вървят добре. А цялата ваксинационна политика на Русия е такава, че тя задоволява този процес само със собствени ваксини.

За Китай не се изнася много информация в медиите как върви там ваксинационния процес (ваксинирането там се извършва с няколко китайски ваксини – бел.ред.) , а има и индийска, и иранска ваксина вече.


Д–р Димитров подчерта, че която и ваксина да избере човек, и след май месец, когато ще започне масовата ваксинация, и трите ваксини имат идентични характеристики от гледна точка за пациента.

По думите му хората със сърдечно–съдови заболявания, включително и с високо кръвно, трябва да се ваксинират, с изключение на тези със сърдечна недостатъчност и то която е лошо контролирана.

Това важи и за децата над 16 години със сърдечни проблеми.

Лекарят посочи, че все още специалистите не са се научили да лекуват новия вирус, все още има много неизвестни:

„Но от началото на пандемията, когато смятахме, че децата по-рядко боледуват и без усложнения, не е така. Сега знаем, че коронавирусът предизвиква постковиден миокардит – възпаление на миокарда и ние само за последните два месеца сме приели пет деца с такъв миокардит, а ние по толкова приемаме за две години. Ние умеем да го лекуваме, но понеже не знаем причинителя, за нас това е ново предизвикателство.“ Става дума за деца между 4 и 16 години.Това поясни кардиологът.

„Вирусът протича в две фази – първата е с нахлуването му в организма, което протича като грип или пневмония, а при втората фаза след 7- 10 ден се засягат ендотела – клетките, които тапицират съдовете и тази болест тогава може да засегне всички органи и системи като към миокарда и той го предпочита."

Д-р Любомир Димитров е началник на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница. Той е роден през 1966 г. в София. Завършил е МУ-София, специализира педиатрия и детска кардиология. Син е на д-р Радка Дойнова, която е сред основателите на детската кардиология в България. Професионалният й път е свързан с началото на две нови специалности – детската кардиология и кардиохирургията в България. През 1990 година заедно с професор Дария Величкова създават Асоциация „Детско сърце“, в подкрепа на деца със сърдечносъдови заболявания и техните родители.

#коронавирус #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »