Анел Кунчев смрази: Идват нови варианти на коронавируса от ЮАР и Бразилия

Анел Кунчев смрази: Идват нови варианти на коронавируса от ЮАР и Бразилия
A A+ A++ A

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев коментира пред БНТ ситуацията с коронавируса.

"Има едно нездравословно фокусиране върху "здравния" характер на изборите. Има много места, на които можеш да се заразиш много по-лесно, отколкото на изборите. На изборите гласуваш за около 10 минути, ще създадем и организация. Всички членове на секциите ще бъдат ваксинирани, ще бъде задължително носенето на макси и навсякъде ще има дезинфектанти", заяви Кунчев относно изборите.

"Ние искаме 14 милиона доза ваксини. Въпросът е какви количества могат да произведат фирмите. Няма много ваксини в този начален период, но след месец ще дойдат много ваксини. Големият проблем ще бъде да достигнем тези 70% от населението, които да бъдат ваксинирани. За съжаление не мисля, че това ще стане до края на годината. Това, което правим е да предоставяме постоянна информация. Всеки, който има въпрос трябва да има отговор за ваксините. Няма смисъл от система за ваксините. Винаги е различно, някои се отказват, други се местят. Няма как да имаме точна бройка. В момента знаем колко хора искат от учителите и социалните домове да се ваксинират. Сега останаха още малко и от медицинските лица. Няма да спираме никой да се ваксинира. В частните социални домове нямаме помощ. Не са осигурили медицинско лице да извършва ваксинациите, но ние ще се справим. Всеки български гражданин, който желае ще бъде ваксиниран. За мен няма значение с коя ваксина ще бъде направена ваксинацията", добави Кунчев.

"Успяхме да овладеем вируса, но трябва да задържим тези показатели. За мен няма накъде повече да задържаме мерките и трябва да ги разхлабим. Лошото е, че идват още непознати варианти на коронавируса от Англия, Бразилия, ЮАР. Те не са нов щам. До края на януари можем да мислим за разхлабване на мерките. Няма обаче да стане веднага всичко. Имаме основания за оптимизъм, но трябва да бъдeм внимателни. Продължаваме да търсим баланс", каза още главният държавен здравен експерт.

#Ангел Кунчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »