Пандемията в развитие: Австралия влиза в нов локдаун, 29 смъртни случая след ваксинация в Норвегия

Свят | 18 януари 2021, понеделник / 19:30| Показвания:Световната здравна организация (СЗО) очаква съвсем скоро броят на починалите в следствие на коронавируса да надхвърли 100 хиляди на седмица.

Редица държави въвеждат още по-строги мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19.

Австрийските власти удължиха за трети път пълното затваряне на страната, което ще важи до 7 февруари.

Въвеждат се нови мерки, като задължителното използване на маска тип FFP-2 в търговските обекти и обществения транспорт. За социално слабите граждани ще бъдат осигурени безплатни маски.

Училищата остават затворени, както и хотелите и заведенията, като в средата на февруари ще се извърши оценка дали те ще могат да отворят отново през март.

Влизащите в страната, включително и от България, подлежат на предварителна електронната регистрация, както и задължителна 10-дневна карантина, която може да бъде прекратена най-рано на петия ден след отрицателен PCR или антигенен тест.

Сходни се очаква да бъдат мерките, които ще реши утре Германия. Правителството в Берлин не изключва връщането на граничния контрол.

Допълнителни ограничения влизат в сила и в Швейцария - затварят се магазини и се ограничават контактите до 5 души. Словакия налага строги ограничения за придвижването и започва отново масово тестване. Хората между 15 и 65 години ще имат нужда от отрицателен тест, за да могат да се движат свободно в страната.

Великобритания разширява от днес кампанията си за ваксиниране срещу коронавируса и иска до средата на февруари да бъдат имунизирани 15 милиона души.

В Русия също започна масова ваксинация, като руснаците могат да избират между два регистрирани препарата. Там до края на март трябва да се имунизират 20 милиона души.

В Гърция отварят моловете и търговските обекти, които бяха затворени преди повече от два месеца. Запазват се обаче голяма част от мерките, като вечерния час, забраната за напускане на района на местоживеене, и изпращането на телефонно съобщение при излизане от дом.

Над 40 млн. дози на ваксини срещу Covid-19 са били инжектирани в цял свят, според изчисления на „Франс прес“, цитирани от БТА. До момента най-малко 60 държави, в които живеят 61% от световното население, са започнали ваксинационни кампании. 90% от инжектираните дози обаче се падат на 11 страни.

По показателя за ваксиниран процент от населението води Израел с 2,43 млн. дози на 2,12 млн. души, което е 24,5% от населението. Около 3,6 процента от израелците вече са получили и двете дози.

Като обем ваксинации водят САЩ с инжектирани 12,28 млн. дози на 10,6 млн. души, което е 3,2% от населението. Следва Китай с над 10 млн. дози.

В Европа води Великобритания с 4,31 млн. дози на 3,86 млн. души, което е 5,7 процента от населението. Следват Италия с 1,15 млн. дози и Германия с 1,05 млн. дози. Страните от ЕС са инжектирали общо над 5 млн. дози на около 1,2% от населението на съюза. Като процент от населението води Дания с 2,9%.

В момента в света се инжектират седем вида ваксини, като при всичките са нужни по две дози за пълна ефикасност.

Достъпът до ваксини в ЕС и отраженията от Covid пандемията са сред темите, които Европейският парламент ще обсъди тази седмица.

Според дневния ред утре евродепутатите ще разискват мерките за икономическо възстановяване, а в сряда - стратегията за разпространение на ваксините.

Също в сряда, когато се очаква предаването на властта във Вашингтон, Европейският парламент ще разгледа обстановката в САЩ след президентските избори. 

В Англия от тази седмица започва ваксинирането на над 70-годишните и на хората със сериозни здравни проблеми. Междувременно в Лондон се подготвят центрове за масово ваксиниране, които ще бъдат отворени 24 часа.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че след големия напредък с имунизирането на хората над 80 години и обитателите и персонала на домовете за социални грижи, стартирането на ваксинирането на следващите групи хора е изключително важен момент в общонационалната програма.

По данни  на здравеопазването вече над 3,8 милиона британци са получили първа доза ваксина, което е повече от далите положителна проба за Covid-19.

Междувременно още 10 големи центъра за масово ваксиниране отвориха врати, а в Лондон до края на месеца стартира пилотен проект с центрове, които ще бъдат отворени 24 часа.

Новината за денонощно отворените центрове бе съобщена тази сутрин от Надим Захауи, който е министърът, отговарящ за масовото ваксиниране. Той допълни, че страната е закупила общо 367 милиона дози ваксина.

Захауи освен това посочи, че след ваксинирането на споменатите вече четири най-рискови групи ще се пристъпи към ваксиниране на ключовите служители, което включва учители, полицаи и работещите в магазините.

На този фон от днес влиза в сила забраната на „пътните коридори“ за много страни.

Пристигащите с кораб, влак или самолет трябва да представят  отрицателен тест, направен не по-рано от 72 часа, за да могат да влязат в страната. В противен случай ги очакват глоби от 500 паунда.

Всички новопристигнали трябва да се самоизолират за 10 дни.

Австрийските власти удължиха за трети път пълното затваряне на страната, което ще важи до 7 февруари 2021 г., съобщи българското външно министерство.

Влизащите в страната, които са били в рискови региони, какъвто е и България, ще продължат да подлежат на задължителна 10-дневна карантина. 

Отвориха магазините в Гърция след 84 дни строга национална карантина. Позволено е пазаруване само в рамките на два часа. Повечето противоепидемични мерки в Гърция обаче остават за неопределено време.

Специалисти заявиха, че епидемиологичната картина е изключително добра, но рискът не е преминал.

Търговците посрещат първите си клиенти днес след повече от два месеца строга национална карантина. Осветени магазини с реклами за щедри сезонни намаления привличат клиенти.

С работно време от 7.00 сутринта до 20.00 часа отвориха врати както малките квартални магазини, така и моловете.

Позволеното време за пазаруване е 2 часа от полученото съобщение с разрешение от властите. Реално времето не позволява да се пазарува далеч от дома, коментират първите клиенти, затова се ограничават само в магазини в близък район. 

Полицейски екипи следят за спазване на ограничение на броя на клиенти, съобразно търговската площ на магазина. От днес е увеличена глобата за нарушения на мерките с 50% както за търговците, така и за клиентите. 

Запазват се голяма част от ограниченията за придвижване, както и вечерният час от 21.00 часа. 

Успешно продължава фазата за масово ваксиниране срещу Covid -19 в цялата страна, информират от здравното министерство. Почти 80% от гърците, по последно проучване, ще се ваксинират при първа възможност.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви днес пред медиите, че Сърбия се е съгласила да помогне на страната с 8000 дози от ваксината на "Пфайзер", съобщава "Независен весник".

Президентът на Сърбия Александър Вучич е предложил да дари ваксините, но Заев е заявил, че ваксините ще бъдат платени по редовната им цена.

Имам честта да съобщя една добра новина. Сърбия чрез президента Вучич ни предложи помощ и ние я приехме. Те се съгласиха да ни дадат 8000 ваксини на "Пфайзер". Аз съм благодарен и искам от името на целия македонски народ да изразя благодарност на Сърбия. Това е сериозен акт на приятелство, каза Заев.

Премиерът изтъкна, че през последните няколко дни държавата търси подкрепа и помощ от други страни за ваксини, преди да пристигнат първите 5850 дози идния месец.

Преди Нова година той обеща, че и България ще помогне с ваксини на Македония, пише скопският вестник.

Масова ваксинация срещу коронавируса започва в Русия от днес. Руснаците ще могат да си поставят безплатно една от двете регистрирани в страната ваксини - "Спутник V" и "ЕпиВакКорона".

Миналата седмица президентът Владимир Путин разпореди преминаване към масова имунизация. От 10 декември в Русия  тече мащабна ваксинация, която започна с медици, учители, хора с хронични заболявания и други групи.

Властите предвиждат колективен имунитет да се формира до началото на есенния епидемичен сезон. През първата година ваксинацията може да обхване 60% от населението на 145-милионната страна.

Норвегия изрази нарастваща загриженост относно безопасността на ваксината Pfizer Inc. върху възрастни хора със сериозни заболявания, след като броя на починалите след получаване на ваксинация на 29.

Въпреки че не е ясно кога точно са настъпили смъртните случаи, Норвегия е ваксинирала поне една доза на около 42 000 души. До петък ваксината, произведена от Pfizer и BioNTech, беше единствената налична в Норвегия и по този начин всички смъртни случаи са свързани с тази ваксина, заяви Норвежката агенция по лекарствата в писмен отговор на Bloomberg в събота.

Официално: Какво е известно за смъртта след ваксинацията в Норвегия?

Двадесет и девет души са починали в Норвегия след прилагането на ваксината на Pfizer срещу новия коронавирус, съобщиха норвежките власти. Това сериозно безпокойство ли е обаче?

Норвежките власти казват, че все още не са притеснени.

„Не сме разтревожени от това. Съвсем ясно е, че тези ваксини имат много малък риск, с малко изключение за най-крехките пациенти “, каза Стейнар Мадсен, медицински директор в агенцията, пред норвежката телевизия NRK, предаде АП.

Въпреки това, норвежките власти са коригирали своите съвети относно това върху кого трябва да се прилага ваксината, като предоставят на отделните лекари преценка да вземат това решение. Предполага се, че ваксините могат да бъдат рискови за много възрастни или неизлечимо болни хора. Докладът на Bloomberg казва, че това е „най-предпазливото изявление от европейски здравен орган“.

В доклада се казва, че по преценка на Норвежкия институт за обществено здраве сега „за тези с най-тежка нестабилност дори относително леките странични ефекти на ваксината могат да имат сериозни последици“.

Мадсен, цитиран в доклада на АП, казва: „Лекарите сега трябва внимателно да преценяват кой трябва да бъде ваксиниран. Тези, които са много крехки и са в края на живота си, могат да бъдат ваксинирани след индивидуална оценка. "

Тези проблеми бяха ли неочаквани?

Не, твърдят оттам. Кампанията за масова ваксинация по дефиниция включва много голям брой хора - и като общ принцип трябва да се очакват някои нежелани събития, които могат да включват сериозни странични ефекти и смъртни случаи.

От решаващо значение е да се определи дали ваксината е отговорна за смъртта. Това може да бъде сложно и може да отнеме време, за да се установи - лекарите трябва да прегледат всеки случай поотделно и първо да отстранят всички други потенциални причини.

Норвежката агенция по лекарствата обяви: „Преди ваксинацията Норвежката агенция по лекарствата съобщи, че когато се ваксинира най-възрастни и най-болни, се очаква смъртните случаи да настъпят във връзка с времето с ваксинацията. Това не означава, че съществува причинно-следствена връзка между ваксинацията и смъртта. Също така, във връзка със съобщените смъртни случаи, заявихме, че е възможно често срещаните и известни странични ефекти на ваксините да са допринасящи за сериозен ход или фатален изход. "

Нежелани реакции и смъртни случаи са докладвани и в Обединеното кралство и в САЩ.

В Индия в края на втория ден на ваксинациите в неделя, Министерството на здравеопазването на Съюза заяви, че нежелани събития след имунизация са докладвани в 447 случая - по-малко от 0,2% от 2,240,301, получили първите дози от ваксината. Само три от тези случаи се нуждаят от хоспитализация, а два вече са изписани, каза министерството.

Какво се прави по тази ситуация сега?

Pfizer и BioNTech работят с норвежкия регулатор за разследване на смъртните случаи. Pfizer коментират, че норвежките власти са установили, че „броят на инцидентите до момента не е тревожен и в съответствие с очакванията“.

По-рано тази седмица Pfizer заяви, че също „активно разследва”, заедно с федералните здравни служители в САЩ, смъртта на 56-годишен лекар във Флорида, който почина малко повече от две седмици след получаване на ваксината. "Понастоящем не вярваме, че има някаква пряка връзка с ваксината", заяви в изявление "Ню Йорк Таймс", който първо съобщи за смъртта.


Тагове: Русия, коронавирус

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси