Манолова: Всеки българин ще плати по 250-400 лв. за водомери и топломери заради нов закон на Борисов

Манолова: Всеки българин ще плати по 250-400 лв. за водомери и топломери заради нов закон на Борисов
A A+ A++ A
Всяко българско домакинство ще заплати между 250 лв. и 400 лв. за закупуване на уреди с дистанционно отчитане, водомери и топломери във връзка със законопроект, внесен от правителството на Бойко Борисов. Става дума за ЗИД на Закона за енергийната ефективност, внесен на 30 декември 2020 г., който ще се разглежда в Комисията по енергетика на Народното събрание в сряда (утре) и с който се променя Закона за енергетиката в частта за купуване на дистанционни уреди, водомери и топломери.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в своя позиция до медиите. Манолова изпрати и становище до комисиите по енергетика, регионална политика и европейски въпроси с председатели съответно Валентин Николов, Искрен Веселинов и Драгомир Стойнев.

В становището от „Изправи се.БГ“ предлагат вместо КЕВР да определя прогнозни цени, да определя цената на парното и топлата вода на ежемесечна база. Само при това положение има смисъл от закупуването и монтирането на нови уреди от домакинствата.

Общо над 100 млн. лв. трябва да дадат българските граждани, като още през май 2020 г. от „Изправи се.БГ“ призовахме сумата да се поеме от правителството, независимо дали през европейски програми или от бюджета на Министерството на енергетиката, напомни Манолова.

Девет месеца по-късно и след като отхвърли всички предложения на „Изправи се.БГ“, правителството, в частност Министерството на енергетиката, не осигуриха средства за закупуване на уредите и със закон ще нанесе финансов удар на обикновените граждани средно с 250-400 лв. на домакинство и то в разгара на коронакризата.

Тъй като уредите бяха масово въведени през 2002 г. – 2003 г., а подмяната им трябва да се случи при изтичане на срока на годност на батериите, който е 10 години, следва да се има предвид, че масовата подмяна на уредите трябва да стане тази и следващата година (2022 г).

Изчисленията на експерти на „Изправи се.БГ“ сочат следното:
  • 702 243  броя уреди за дялово разпределение на топлинна енергия с дистанционен отчет на цена по 40 лв. - общо 28 089 720 лв.;
  • 607 432 броя водомери за топла вода с дистанционен отчет на цена по 90 лв. - общо 54 668 880 лв.
*Уреди за дялово разпределение на топлинна енергия закупуват тези, които са с вертикални щрангове на сградната инсталация.
  • Тези, които са с хоризонтални щрангове на инсталацията, трябва да закупят топломери с дистанционен отчет. Това са 61 899 броя топломери на цена по 300 лв. - общо 18 569 700 лв.
  • Като се въведе месечно отчитане, означава, че хората ще започнат да плащат такси за дялово разпределение, които са поне три пъти по-високи от тези, които в момента плащат. Топлинните счетоводители ще отчитат водомерите всеки месец, тоест таксата ще се плаща от гражданите за 12 месеца.
  • Топлинните счетоводители ще отчитат уреди/топломерите шест пъти през отоплителния сезон октомври-април.
  • Ако сега годишната такса за дялово разпределение е около 40 лева, след въвеждането на месечното отчитане годишната такса ще стане 120-150 лв. Цените се договорят между топлофикационните дружества и топлинните счетоводители, потребителите само плащат.
  • Отделно хората ще плащат такса за това топлинният счетоводител да предава данните от водомера с дистанционен отчет на ВиК-оператора или обратното. Тази такса ще бъде средно по 40 лева на жилище (по данни на един от топлинните счетоводители в София).

#Манолова #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »