Пандемията у нас: Решават за мерките в четвъртък, ресторантьорите са в стачна готовност (ОБНОВЕНА)

Пандемията у нас: Решават за мерките в четвъртък, ресторантьорите са в стачна готовност (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев предлага проект на постановление на Министерския съвет /МС/ за приемането на Наредба за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини, или в училища поради липса на свободни места.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане.

Причините за приемането на постановлението на МС и на наредбата са свързани с това, че в отделни населени места в страната от години има проблем с недостатъчния брой на свободните места за прием на деца в детските градини.

За решаването му бе приета Национална програма, финансирана със средства от държавния бюджет, съгласно която за периода 2020-2022 г. са предвидени 210 млн. лв. за изграждане, пристрояване и надстрояване на детски градини, детски ясли и училища, от които минимум 50 на сто са предназначени за реализиране на дейностите в детските градини. 

Разчетеният финансов ресурс за компенсиране на разходите на родителите за 2021 г. е предвиден в централния бюджет. С тези средства ще могат да бъдат компенсирани извършените разходи от родителите, пряко свързани с отглеждането и обучението на децата им, за които през учебната 2020/2021 година не са налични свободни места за прием в държавните и общинските детски градини и училища. По индикативни разчети за 2021 г. средно месечно ще бъдат компенсирани разходите за около 3600 деца, които отговарят на условията на наредбата.

В проекта на наредбата се съобщава, че "за всяка учебна година, родителите, които желаят да получават компенсиране при условията и по реда на тази наредба за извършваните от тях разходи, пряко свързани с обучението и отглеждането на децата им, в срок до 15 октомври подават заявление по образец, съгласно приложение номер 1 в общината по настоящия адрес на

детето". Общината извършва проверка на условията на чл. 3 и уведомява родителите, които имат право да получават компенсиране на разходите за съответната учебна година.

За учебната 2020/2021 година със средства от държавния бюджет при условията и по реда на тази наредба ще се компенсират разходите на родителите, които са пряко свързани с отглеждането и обучението на децата им за периода от 1 януари 2021 г. до 14 септември 2021 г. Заявлението за учебната 2020/2021 година се подава до 30 април, се съобщава в проекта на наредбата.

 

Ако решението на щаба и правителството в четвъртък не е в интерес на бранша и не кореспондира с нашите искания, преминаваме към ефективни стачни действия! Пишат в обща позиция Българската асоциация на заведения и Сдружението на заведенията в България.

"Тяхната форма е в процес на обсъждане, но не изключваме, както организиране на протест, така и Гражданско неподчинение по примера на колегите ни от Италия! Единственото решение, което е приемливо за нас, е отварянето на заведенията тип ресторанти и кафе-клубове от 01.02.2021 година, при условията, които бяха в сила преди тяхното затваряне, а на 01.03.2021 година да заработят и всички останали нощни клубове, като ограничението в работното време да отпадне", пишат още те.

По думите им това е желанието на над 80% от членовете на двете асоциации, гласували в проведената анкета. "Подобно допитване, но този път до по-широка аудитория, беше направена и през двете Фейсбук страници на сдруженията, като там резултатите бяха напълно аналогични, но този път в отговорите се включиха и служителите в заведенията, както и клиенти. Контактите, които поддържаме и с представителите на останалите затворени сектори, като фитнеси и молове, изявяват своята безусловна подкрепа за активни стачни действия".

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси бе обсъдено на работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов. В него участваха членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати, съобщиха от правителствената пресслужба.

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас. „Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, изиска премиерът Борисов в хода на работното съвещание. По думите му разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Борисов акцентира също и върху определянето на възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22.30 ч. вечерта. „Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове“, категоричен бе премиерът Борисов.

„По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината“, подчерта здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обърна внимание, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. „Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието“, изтъкна Мутафчийски.

Три кабинета са разкрити в област Сливен за реимунизация на ваксинираните срещу коронавируса в края на миналата година 100 медици, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Кабинетите се намират в РЗИ, областната МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен и общинската МБАЛ "Св. Петка" в Нова Загора. Поставянето на "втора игла" е започнало днес. Очаква се да приключи до края на седмицата, информират от РЗИ.
 
Започнало е проучване сред педагозите и потребителите в социалните заведения за желаещи да се имунизират. Очаква се кампанията в тези групи да започне в началото на февруари.
 

Вече има сертификат за ваксинацията 

От днес всеки ваксиниран срещу Covid-19 може да получи електронен сертификат. Системата беше представена от здравния министър Костадин Ангелов.

Влизането в системата на електронното медицинско досие става по два начина чрез електронен подпис, а от първи февруари личните лекари ще могат да влизат в профила ни. За тези, които не притежават електронен подпис, личните лекари ще могат да принтират техния електронен сертификат.

Сертификатът, който доказва, че сме имунизирани срещу Covid-19, няма печат и подпис. Той се генерира от системата автоматично, за да не бъдат допуснати злоупотреби. Системата има няколко нива на сигурност. Той може да бъде проверен и от всяка точка на Европа. Ще се издава на български и на английски език. Сертификатът ще се връчва след поставянето на двете дози от ваксината. Той може да бъде проверен чрез QR код от мобилен телефон, предаде БНР. 

От днес работи и цялостното медицинско досие. В него е цялата налична информация за пациентите - кой е неговият личен лекар, какви са електронните рецепти и електронните направления, които са му издадени, включително и направените му имунизации срещу Covid-19.

Неправомерно ваксинираните срещу COVID-19 ще получат и втората доза на ваксината. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който участва в представянето на електронния сертификат за ваксината.

В Сандански и в София преди дни бяха ваксинирани хора, които не попадат в първата фаза на плана за ваксинация, която е само за медицински персонал. Втората доза ще им бъде поставена, за да не се губи здравният ефект, обясни той.

По-късно днес предстои среща с директора на Регионалната здравна инспекция в Благоевград. Министър Ангелов увери, че ще бъдат наложени санкции на нарушилите заповедите и плана за ваксиниране.

Данните от последното денонощие

570 са новите случи за коронавирус у нас за последното денонощие. Това сочат данни на Единния информационен портал. Направени са 7964 теста, което означава, че положителните проби са малко над 7%.

Починали са 82. В болници остават 3312 пациенти, 329 от тях - в интензивни отделения. Новозаразените медицински служители са 17.

19 638 са вече ваксинираните срещу Covid-19 в страната, с втора ваксина от тях са 1114 души.

#коронавирус #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »