К-19 по света: Почетоха паметта на починалите в САЩ, Израел удължи карантината

К-19 по света: Почетоха паметта на починалите в САЩ, Израел удължи карантината
A A+ A++ A

Т.нар. британски щам на коронавируса е бил засечен в поне 60 държави, съобщи днес Световната здравна организация, предаде БНР, цитирайки АФП.

След като смъртните случаи вследствие на заболяването надвишиха 2 млн., новите вариации на вируса причиняват сериозно безпокойство, а светът се опитва да забави разпространението на инфекциите, докато ваксините не станат по-достъпни.

Т.нар. южноафрикански щам, който, както и британският се смята за по-заразен, е установен в 23 държави и територии, посочи СЗО в седмична сводка за разпространението на COVID-19.

Учени откриха нова разновидност на коронавируса в щата Калифорния, която бързо се е разпространявала от няколко месеца, съобщи ТАСС, позовавайки се на в. "Ню Йорк таймс".

Специалисти от медицинския център "Сидърс-Синай" в Лос Анджелис нарекоха новата разновидност CAL.20C. Тя се е появила през юли 2020 г. в резултат от мутация на вируса. Бързото й разпространение е започнало през ноември.

Основания новата разновидност да се счита за по-смъртоносна, засега няма. Няма и доказателства тя да е по-заразна. За да бъде установено това, са необходими допълнителни изследвания.

Един от специалистите на центъра Ерик Вейл предполага, че новият вариант може да е по-заразен и на него да се дължи бързото увеличаване на новите случаи в южните части на щата.

Според вирусолога от университета на Калифорния в Сан Франциско Чарлз Чю на CAL.20C се дължат 20-30% от получаваните в щата образци на коронавирус. Той е убеден, че вариантът се разпространява и извън Калифорния. 

За последните 7 дни броят на смъртните случаи е скочил до рекорден връх – 93 000. Новите случаи за периода са 4,7 млн. 

"Емпайър Стейт Билдинг" в Ню Йорк тази нощ беше осветена в пулсиращо червено, символизиращо биещо сърце, в памет на 400-те хиляди американци, починали с COVID-19.

Избраните за президент Джо Байдън и за вицепрезидент Камала Харис пък водеха церемония в мемориала Линкълн във Вашингтон в памет на жертвите на болестта.

След едноминутното мълчание, камбаната на Националната катедрала би 400 пъти. Броят на заразените в Съединените щати надмина 24 милиона, като новите случаи за миналата седмица са 200.

Броят на жертвите на Covid-19 в Съединените щати вече надвиши 400 000, сочат данните на университета "Джонс Хопкинс". Предишният праг от 300 000 беше преминат в средата на декември.

За разлика от това първите сто хиляди смъртни случая в САЩ бях достигнати в края на месец май 2020 г. - малко повече от 2 месеца след началото на пандемията в страната. Отне малко повече от 4 месеца, за да се достигне границата от 200 000 през септември и още 3 месеца, за да достигне 300 000.

Оттогава броят на смъртните случаи се ускорява, тъй като зимните месеци държат хората на закрито, а предизборните митинги, Деня на благодарността и декемврийските празници доведоха до събиране на много хора на едно място.

В същото време Калифорния се превърна в първият американски щат с повече от три милиона потвърдени случая на заразени с коронавирус.

Нещата в "Златния щат" са толкова ужасни, че регулаторите за качество на въздуха в тежко засегнатия от пандемията окръг на Лос Анджелис премахнаха ограниченията за това колко кремации могат да бъдат извършени, за да се помогне за изчистването на натрупаните за изгаряне тела, посочва агенция MarketWatch.

"Настоящият процент на смъртност е повече от два пъти по-висок от предпандемичните години, което води до превишаване на капацитета на болници, погребалните домове и крематориумите, без да може да се обработват натрупаните дела“, се казва в изявление на района за управление на качеството на въздуха на Южното крайбрежие.

Съединените щати добавиха поне 142 588 нови случая в понеделник, според данни на New York Times, и отчетоха най-малко 1440 нови смъртни случая, въпреки че броят им вероятно е по-голям, тъй като персоналът в болниците и здравните центрове намалява през почивните дни и по празниците.

Понастоящем в САЩ има средно по 3300 смъртни случая на ден, показва тракерът на данни на New York Times, което означава, че със сигурност ще има повече от 400 000 смъртни случая до сряда, когато новоизбраният президент Джо Байдън положи клетва.

САЩ продължават да водят световната класация с 24,2 милиона потвърдени случая на Covid-19, според данни, обобщени от университета "Джон Хопкинс", и 400 022 смъртни случаи, или около една пета от общия брой на смъртните случаи в света.

Във вторник вечерта Байдън ще присъства на събитие в памет на починалите от коронавирус, като се планира да бъдат запалени 400 светлини по периметъра на отражателния басейн на Мемориала на Линкълн, като всяка светлина представлява 1000 американци, починали от Covid-19.

Междувременно броят на заразените с опасната инфекция по света надвиши 95,9 милиона.

Израелското правителство удължи националната карантина, въведена заради коронавируса. Решението беше взето, след като страната отчете в понеделник рекордните 10 021 нови случаи за денонощие, предаде ДПА. Настоящата, трета по ред, карантина, трябваше да приключи в петък. Сега тя е удължена до края на месеца, се посочва в съобщение от канцеларията на премиера.

Училищата и детските градини са затворени, затворени са и търговските центрове, а заведенията могат да доставят храна само за вкъщи. Израелците нямат право да посещават домовете на други хора, които не са част от тяхното семейство.

Междувременно с рамките на ваксинационната кампания срещу коронавируса в понеделник за един ден бяха ваксинирани 186 000 души. Досега общият брой на ваксинираните в Израел е 2 милиона и 200 хиляди души.

Германия удължава срока на ограничителните мерки заради коронавируса до 14 февруари. Решението беше взето след заседания на канцлера Ангела Меркел с лидерите на 16-те провинции. Броят на заразените в страната намалява през последните дни, но вирусолози предупреждават, че е възможно разпространението на по-заразни разновидности на вируса, съобщи bTV.

 

Ограничителната мярка за работното време на ресторантите в Северна Македония ще изтече утре. Заведенията за хранене ще могат да работят отново до 21 часа, но дали ще има удължаване на работното време до 23 часа, ще стане известно следващата седмица.

Това решение беше взето от правителството вчера и то отменя решението за ограничаване на работното време на ресторантите и други заведения за обществено хранене до 18:00, което влезе в сила на 18 декември 2020 г.

Решението връща работното време на тези обекти и те ще могат да работят до 21:00 часа, с изключение на ресторанти и други заведения за обществено хранене на летища, бензиностанции и хотели, които от 21 януари ще могат да работят на пълен работен ден в съответствие със закона, съобщи правителствената пресслужба.

По-рано премиерът Зоран Заев, както и министрите на здравеопазването и икономиката Венко Филипче и Крешник Бектеши информираха за правителственото решение чрез своите профили във Facebook.

Министърът заяви, че следващата седмица, след анализ на епидемиологичната ситуация в страната, е възможно допълнително да се облекчават мерките

#САЩ #коронвирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »