Google финансира проекти за цифрово включване в България

Google финансира проекти за цифрово включване в България
A A+ A++ A

Google стартира днес първата по рода си инициатива в Централна и Източна Европа Google.org Impact Challenge. Стартира сесия за кандидатстване, за финансиране по проекти, които да спомогнат за преодоляване на цифровото разделение и насърчаване на приобщаващ икономически растеж. Google ще разпредели 2 милиона евро безвъзмездни средства на избрани организации от България и десет други държави от региона в подкрепа на техни благотворителни проекти. Технологиите бяха спасителната линия за европейския бизнес и общностите през цялата пандемия - от подпомагане на хората да намират точна здравна информация и да купуват хранителни стоки онлайн, до намиране на нови начини да учат и да поддържат връзка с любимите хора. Това подчерта необходимостта от създаване на достъпно цифрово бъдеще за всички, особено когато икономиките поемат по пътя към възстановяването.

Ето защо Google се ангажира да помогне за постигането на тази цел. Миналата година Google обеща да помогне на 10 милиона души и компании в цяла Европа, Близкия изток и Африка да се цифровизират, да растат и да изградят нова кариера. Конкретно в региона на ЦИЕ, вече помогнахме на 250 000 души да развият своите цифрови умения или да преминат към дигитална кариера само през 2020 г.

В България над 20 000 компании и индивидуални участници преминаха курс за цифрови умения по програмата Grow with Google Дигитален гараж, за целия период на програмата. Сега Google търси инициативи, които имат за цел да възстановят икономиката със социално включване в основата си. Всички организации с нестопанска цел, компании, както и академични институции от България могат да кандидатстват до 1 март 2021 г., на g.co/ceechallenge. Проектите трябва да бъдат благотворителни и могат да бъдат големи или малки и на всякакво ниво на подготовка - независимо дали става дума за нова идея или утвърдени проекти, готови да се мащабират.

Кандидатите трябва да са със седалище в една от следните държави: България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чехия. "В днешно време икономическите ефекти и ускоряването на технологиите, дължащо се на пандемията Covid-19, поставят много от нас под натиск. Може да бъде трудно да се приспособим, ако ни липсват ресурси или умения, за да реагираме на промените. Затова е по-важно от всякога да преодолеем цифровото разделение и да подкрепим включването. Уверена съм, че Google.org Impact Challenge ще помогне на организациите в България да се справят с тези предизвикателства и с нетърпение очаквам да помогна при избора на най-ефективните предложения. Споделям целта на инициативата за изграждане на цифрово устойчиви и проспериращи общества ", каза Гергана Паси, Президент на Digital National Alliance, България Инициативата Impact Challenge е още едно доказателство за ангажимента на Google към България и ЦИЕ в подкрепа на благотворителността и проекти, чиято цел е да подобрят образованието и икономическите възможности, чрез повишаване на цифровите умения.

Само през изминалата година Google.org отпусна повече от 1,5 милиона евро индивидуално безвъзмездно финансиране на няколко благотворителни организации в региона в подкрепа на тази кауза. През 2018 Google.Org осигури безвъзмездно финансиране на проект, проведен съвместно с Министерство на Образованието и Науката в България, за повишаване на цифровите умения на учители в основния курс на обучение в българските училища. Подкрепените проекти ще бъдат избрани от Google с помощта на панел от уважавани експерти от групата INCO, който включва хора на науката, лидери и активисти на гражданското общество от целия регион.

#Google

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »