Децата с несменен над 3 години адрес с повече точки за ясла и детска градина

Децата с несменен над 3 години адрес с повече точки за ясла и детска градина
СО
A A+ A++ A

4, а не 3 точки вече ще се дават на дете, което живее над 3 години на постоянен адрес при кандидатстване в общинска детска градина или ясла. 3 вместо 2 пък ще се зават за непроменян повече от 3 години настоящ адрес. Промени на територията на Столичната община няма да се считат за промени.

Това каза зам.-кметът по култура и образование в Столичната община Тодор Чобанов, който провери ремонта и разширението на 20 ДГ „Жасминов парк“, предаде репортер на БГНЕС.

„Остават двете точки, които са отделен критерий за кандидатстване в градина, която се намира в административния район на адреса“, заяви Чобанов и посочи, че приоритет остава децата да бъдат приети в градини, които се намират най-близко до дома им.

По думите му в края на март ще бъдат обявени всички свободни места за първото генерално класиране, а родигтелите ще могат да кандидатстват през системата до 7 май. Първото класиране ще бъде на 14 май, уточни зам.-кметът.

„Промените са продиктувани от това, че в системата на предучилищното образование вече имаме задължително обхващане на 4-годишните деца“, посочи той.

На въпрос на БГНЕС дали се запазват социалните критерии, Чобанов заяви, че те се запазват.

„Промяната, която ще се случи е облекчаване допълнително на тези категории, които до момента са имали само частично облекчение. Внесена е проектонаредбата за увеличаване на облекченията. Ако някой е бил освобождаван на 50% от таксата, сега с промените ще бъде освободен на 100% от таксата. Целта е всички социални хипотези, които имаме при приема да бъдат освободени от такса за детската градина“, обясни зам.-кметът като от тази привилегия ще могат да се възползват само 5-6 годишните.

Директорът на дирекция “Образование” в СО Мария Минчева уточни, че тази преференция ще се използва от родители, които до момента са били освободени от такса на 50% и 75%.

“За останалите родители (на деца на 5 и 6 години), които не ползват преференции за заплащането на такса, тя ще бъде намалена с 6 лева”, уточни тя.

От думите на зам.-кмета стана ясно още, че родителите на неприети деца ще бъдат подпомогнати с паричната помощ, която ще получават от държавата и тя ще бъде в размер на 3000 лв. на година и подчерта, че един от етапите ще преминава през общината, която ще трябва да потвърждава, че едно дете не е прието, а втората стъпка ще преминава през социалните служби. Чобанов разкри, че обмислят кандидатстването за тази помощ да става онлайн.

Стана ясно още, че общината планира до края на годината да отворят 13 обекта, които в момента са във фаза строеж.

„13 обекта са в строеж, очакваме през годината да се пуснат още 32, така че ще постигнем около 45 обекта през тази година, по които ще се работи, като общата ни цел е да пуснем 180 групи в тази нова група детски градини, които се изграждат“, обяви още зам.-кметът.

От думите му стана също така, че работят и върху това приемът в първи клас да става електронно и още тази година тази възможност да стане реалност.



#детска градина #ясла #точки #адрес #София #Тодор Чобанов #Мария Минчева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »