Спаси София иска Черен списък за фирми, които строят некачествено с публични средства

Спаси София иска Черен списък за фирми, които строят некачествено с публични средства
Спаси София
A A+ A++ A

След поредната серия скандали свързани с некачествени ремонти в столицата, градските активисти от Спаси София за пореден път настояват за въвеждането на т.н. Черен списък на фирми, които строят некачествено с общински и държавни средства. По думите им, София е изправена пред огромен и много сериозен проблем с некачествените ремонти и непрекъснатите скандали доказват това. Според активистите, това е вредно не само защото общественият ресурс се пилее в некачествени ремонти, които до месеци се разпадат, но и заради риска за гражданите, които ежедневно използват тази инфраструктурата.

“Щом най-критичната инфраструктура, която се строи за много години напред, не е имунизирана от болестта, причинена от корупция и нехайство, ясно е, че това не може повече да продължава. Столичната община, която всяка година харчи милиарди левове, има нужда от далеч по-сериозен механизъм за контрол, който да има и възпиращо действие. Никоя фирма няма да си позволи да строи некачествено, ако знае, че това ще ѝ струва няколко години забрана да участва в търгове с обществени средства.” - твърди Андрей Зографски от Спаси София.

Затова от организацията за пореден път призовават за спешни промени в българското законодателство, което да транспонира Директива 2014/24 на ЕС, която не само дава право на държавите членки да включат в законодателството си забранителни списъци, но и ги поощрява да направят това. Този механизъм ще позволи отсяването и изключването на фирмите, които систематично доставят некачествен продукт за сметка на милиони общински или държавни средства.

“Черният списък не е екзотика, както се опитват да ни убедят управляващите от ГЕРБ, а е широко прилагана практика в ЕС. Затова ние от Спаси София ще предложим конкретни текстове за промяна на ЗОП, за да може Европейските директиви да се приложат в България в работещ вариант. Нещо повече, ще настояваме партиите, които се борят за влизане в Народното събрание, да поемат публичен предизборен ангажимент, че ще внесат за разглеждане в парламента и ще подкрепят промяна въвеждаща Черен списък.” - разказва Борис Бонев, независим общински съветник.

От Спаси София казват, че кметът на София многократно е доказала, че не защитава публичния интерес, с което се оставя усещането, че се работи в полза на малкото приближени до управляващите фирми. “През последните шест години сме подали стотици сигнали за некачествено строителство в София, а кметът налага твърде малки по обем и брой глоби само след публичен натиск и не променя стила си на работа и постоянните ремонти на ремонтите го доказват. С това става очевидно, че на нея не може да се разчита за законодателни промени, които да защитят обществения интерес и пари. Затова ние започваме инициативата за Черен списък и очакваме подкрепа и ясен ангажимент от всички политически субекти и бъдещите депутати.” - казват от Спаси София.



#Спаси София #черен списък #фирми #строителство #публични средства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »