ЕИБ спира да финансира производства с нефт и газ от 2022 г.

ЕИБ спира да финансира производства с нефт и газ от 2022 г.
iNews
A A+ A++ A

Европа трябва да осъзнае, че бъдещето й вече не е в изкопаемите горива, каза президентът на Европейската инвестиционна банка, представяйки резултатите на банката за 2020 г., предаде БГНЕС.

„Меко казано, с газът е свършено“, каза д-р Вернер Хойер на пресконференция относно годишните резултати на ЕИБ. „Това е сериозно отклонение от миналото, но без край на използването на ненамаляващите изкопаеми горива, ние няма да можем да постигнем климатичните цели“, добави той.

ЕС се стреми да достигне нулеви емисии до 2050 г. и се очаква да приеме нова цел за намаляване на въглерода от -55% за 2030 г. Въпреки това газът остава сива зона, като Европейската комисия казва, че все още зависимите от въглищата държави-членки на ЕС се нуждаят от помощ, за да се отдалечат от изкопаемите горива.

Съгласно пътната климатична карта, публикувана през 2020 г., ЕИБ планира да насочи 50% от своята дейност в подкрепа на климата и устойчивостта на околната среда, отпускайки 1 трилион евро за зелено финансиране до 2030 г. Тя също така гарантира, че цялата ще е в съответствие с Парижкото споразумение.

Газът има ограничена подкрепа в пътната карта на ЕИБ за климата. Понастоящем само електроцентрали, отделящи по-малко от 250 грама CO2 на киловатчас, отговарят на условията за подпомагане съгласно правилата на банката и ЕИБ възнамерява да продължи политиката си на декарбонизация, като постепенно премахне цялото финансиране за изкопаеми горива преди края на годината. До 1 януари 2022 г. ще бъде спряно финансирането за мащабното производство на топлинна енергия на базата на нефт, природен газ, въглища или торф, производство на петрол и газ в горната част на веригата или традиционна газова инфраструктура, обясни ЕИБ. Вместо това повече средства ще бъдат насочени към проекти за енергийна ефективност, проекти за възобновяема енергия, зелени иновации и изследвания, каза Хойер.

Пътната карта също така очертава намерението на банката на ЕС да подкрепя както зеления водород – генериран от възобновяема електроенергия – така и т. н. „нисковъглероден водород“, произведен или от съоръжения за ядрена енергия или природен газ с технологии за улавяне на въглерод.

Въпреки че ЕИБ има за цел да прекрати подкрепата си за изкопаемите горива до края на годината има още много неща, които трябва да се направят, според CEE Bankwatch, мрежа от екологични неправителствени организации, работещи в централната част и Източна Европа.

„В транспортния сектор, например, ЕИБ трябва да направи така, че частните превозни средства с двигатели с вътрешно горене спешно да бъдат ограничавани, а не насърчавани“, каза Анна Рогенбък, политически служител в CEE Bankwatch.

Тя също разкритикува пътната карта за липсата на насоки за избора на надеждни клиенти и финансови посредници. Предишен анализ на Bankwatch показа, че между 2013 и 2019 г. ЕИБ е предоставила 4,7 милиарда евро публични пари от ЕС на компании с висок дял на въглища в производството на електрическа и топлинна енергия.

„Тази вратичка в политиката трябва да бъде затворена, за да се гарантира, че ЕИБ вече не финансира климатичната криза, дори и косвено“, каза тя.

Делът на финансирането от ЕИБ на климата и околната среда се е увеличил от 34% на 40%, което доближава банката до целта от 50%.

„Постигнахме безпрецедентно въздействие върху климата, подготвяйки почвата за много повече. Но рискът от възстановяване от пандемията, което пренебрегва климата и околната среда, остава“, каза Хойер. „Борбата с изменението на климата не може да чака, докато пандемията приключи. Кризата с COVID не е причина да спрем да се справяме с климатичните и екологичните предизвикателства, пред които е изправено човечеството“, добави той.

ЕИБ предупреждава, че има нарастваща инвестиционна дупка, което застрашава амбицията на ЕС за екологично възстановяване. Според доклад, който трябва да бъде публикуван днес (21 януари), 45% от компаниите в ЕС очакват да намалят инвестициите заради пандемията.

„Европейският съюз е застрашен да загуби позициите си в световната конкуренция, ако не мобилизира повече пари за иновации“, каза Хойер. 

#ЕИБ #спиране #финансиране #нефт #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »