Ангелов иска извънредната епидемична обстановка да продължи до края на април

Вътрешна политика | 21 януари 2021, четвъртък / 17:00| Показвания:МЗ

Ще направим предложение да бъде удължена епидемичната обстановка с 3 месеца.

Това заяви в отговор на въпрос министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който бе изслушан в парламентарната здравна комисия, цитиран от БНР.

Идеята е удъжаването да се смята от 1 февруари, което означава, че извънредната епидемична обстановка ще продължи до края на април. От своя страна това значи, че парламентарните избори, насрочени за 4 април, ще бъдат проведени в рамките на извънредната обстановка.

„Допускаме, че новият щам е вече тук. Това поставя в опасност бъдещите противоепидемични мерки“, каза Ангелов.

Той заяви, че ще има известно разпускане на мерките според начертаните приоритети.

Това ще важи за сектори като образование, здравеопазване, спорт и култура, като в рамките на 14 дни ще бъде проследено развитието на ситуацията у нас.

Националният ваксинационен план върви добре, каза още здравният министър на изслушването.

Той обясни забавянето с решението да се запази втора доза за реваксинация, което Ангелов определи като „консервативно, но далновидно“ (решение – б.р.).

„Анализирайки каква е ситуацията с регулярността на доставките, които са в целия Европейски съюз, и стъпвайки на нашия минал опит с доставките на апаратура, лични предпазни средства, дезинфектанти по време на извънредното положение, запазихме втората доза. Ако ние бяхме направили всички дози, както направиха нашите колеги в Европа, сега нямаше да имаме втора доза за 17 000 българи“, каза Ангелов.


Тагове: Костадин Ангелов, извънредна епидемична обстановка, удължаване, 3 месеца, избори

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси