Рязък скок на първоначалната такса на такситата

Рязък скок на първоначалната такса на такситата
A A+ A++ A

Чувствителен скок - между два и три пъти, се увеличава първоначалната такса на таксиметровите услуги. Иначе казано - тази, от която почва да тече броячът. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията подписа Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 34 за извършване на таксиметров превоз на пътници. Документът е изпратен за обнародване в „Държавен вестник“, като промените са в резултат на продължителни обсъждания с браншовите организации, съобщиха от министерството.

Едни от основните изменения произтичат от последните промени в Закона за автомобилните превози и са свързани с преминаването към общините на регистрационния режим за извършване на таксиметров превоз на пътници.

Друга съществена част от измененията е свързана с промяна на начина на определяне на първоначалната такса. Предвидено е първоначалната цена да бъде от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място. Определянето на размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег ще ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор.

Съгласно Закона за автомобилните превози  министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията има задължение да определи начина, по който превозвачите са длъжни да обявяват пред клиентите си цените и условията за превоза.

В Закона за автомобилните превози е вменено задължение на общинските съвети да определят в срок до 31 октомври минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за километър пробег за следващата година.

Когато общинският съвет не определи минимални и максимални цени, се прилагат цените към 31 декември на предходната година. Преди измененията наредбата определяше, че първоначалната такса не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%.

При приемането на новите текстове в наредбата внимателно е изследвано решението на Комисията за защита на конкуренцията. Производството пред Комисията за защита на конкуренцията е производство за застъпничество за конкуренция, чиято основна цел е да предотврати ограничаването или нарушаването на конкуренцията. С въвеждането на долна и горна граница на първоначална цена се постига предотвратяване на нарушаване на конкуренцията.

#такси #таксита

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »