Кантарджиев: Кръчмите ще отворят през април, а дискотеките - по-късно

Кантарджиев: Кръчмите ще отворят през април, а дискотеките - по-късно
A A+ A++ A

Обмисля се ресторантите да отворят в началото на април, но нощните заведения ще трябва да почакат, заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса. Според него заради новия щам не трябва да се очаква рязко разхлабване на мерките.

„Оптимистичният вариант е около 1,5 – 2 милиона ваксинирани да имаме до края на август. Ако няма ваксина, не може да се ваксинираме. Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и която е призната от регулацията в Европа, разбира се, в това число и руска и китайска“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му спекулация е твърдението, че в България има нисък брой имунизирани. Той обясни, че този брой се дължи на запазването на втората доза, за да не се случат технологични проблеми, които да забавят доставката на втора доза и „хората да останат само с една поставена доза“.

Тази седмица ще бъдат ваксинирани хората, работещи на първа линия в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му. Той подчерта, че се увеличава броят на желаещи лекари да се ваксинират.

„Тази седмица за първи път имаме под 100 болни на 100 хиляди души за 14-дневен период. Това е много добре и дано да се задържи, но това зависи от дисциплината на хората“, посочи проф. Кантарджиев.

#Тодор Кантарджиев #ресторанти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »