Пандемията в развитие: Нови правила за пътуване от днес в целия ЕС

Пандемията в развитие: Нови правила за пътуване от днес в целия ЕС
A A+ A++ A

Ваксината на Moderna предпазва от новите щамове на COVID-19, които бяха открити във Великобритания и Южна Африка. Това показват проведените изследвания, съобщават от компанията.

"AstraZeneca" и "CureVac" също тестват своите ваксини срещу новите, бързо разпространяващи се вариации на вируса.

От "BioNTech" се очаква също да публикуват детайлен анализ за ефекта от ваксината срещу южноафриканския вариант на новия коронавирус.

Европейската комисия затегна пакета от препоръчани санитарни мерки за пътувания до държавите от Общността и между самите страни-членки, като на практика става ясно, че Брюксел не препоръчва на гражданите неотложни пътувания. Това съобщи в понеделник председателят на Европейската комисия.

,,Ситуацията в Европа изисква от нас да вземаме трудни, но необходими решения - трябва да гарантираме сигурността и да прекратим ненужните пътувания. Днес представихме нови правила за пътуване до Европейския съюз", написа тя в социалната мрежа Туитър.

Като се вземе предвид влошаването на санитарната ситуация в Европа, ние предлагаме да въведем нов термин за цветна идентификация на рисковите зони - тъмночервени зони, заяви европейският комисар по правосъдието и върховенството на закона Дидие Райндърс.

В момента почти цялата територия на Европейския съюз е включена в санитарната червена зона, поради което стана необходимо да се създаде нова категория, която да подчертава региони с по-високо ниво на епидемиологичен риск.

Що се отнася до пътуванията до и от зони с висок риск: всички незадължителни пътувания до тези райони трябва да бъдат строго обезкуражени, това ще се отнася и за пътувания в рамките на Европейския съюз, подчерта Райндърс.

Независимо от цветовата диференциация или реалната епидемиологична ситуация в ЕС, забраната за незадължително пътуване до почти всички страни по света остава в сила, с изключение на седем държави: Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайланд , Руанда. По този начин новите санитарни мерки, ако бъдат одобрени, ще важат за всички останали държави по света.

Според предложенията на ЕК, публикувани в понеделник, всички лица, влизащи в страни от ЕС, трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, направен поне три дни преди заминаването. Изключение може да се направи за гражданите на ЕС - те могат да се явят на теста веднага след пристигането си. В същото време, независимо от резултата от теста, при пристигането е необходимо подлагане на самоизолация, продължаваща до 14 дни, условията на карантината трябва да бъдат изяснени от страните от Общността, информира "Фокус".

Всички лица, влизащи в ЕС, както и тези, които преминават вътрешните граници на ЕС, ще трябва да попълнят формуляри за регистрация на пътници, което трябва да позволи на органите на ЕС да проследят веригата им от контакти. В същото време, въпреки факта, че пандемията продължава вече една година, страните от ЕС все още не са успели да постигнат съгласие по един общоевропейски формат за този документ, поради което ЕК препоръчва да се засилят тези усилия.

Редица държави връщат по-строгите органичителни мерки срещу коронавируса поради бързото му разпространение и наличието на новата вариация на вируса. 

Великобритания

Правителството на Великобритания ще обсъди днес въвеждането на по-строги мерки при пътуванията заради пандемията. Властите обмислят да задължат пристигащите да прекарват 10- дневна изолация в хотел, за който ще трябва да си плащат, като начин да се контролира спазването на карантината.

Великобритания обяви в понеделник, че през последното денонощие са били регистрирани 22 195 нови случая на Covid-19 в сравнение с 30 004 през предходния ден, съобщава Ройтерс.

Това е най-слабото нарастване на новозаразените с коронавирус от средата на декември 2020 г насам.

През последните 24 часа са били регистрирани 592 смъртни случаи в рамките на 28 дни след положителен тест за коронавирус в сравнение с 610 в неделя.

В същото време правителствената статистика показва, че 6 573 570 британци вече са получили първата доза от ваксина срещу коронавирус.

Австрия

В Австрия маските с по-висок клас на защита, тип Еф Еф Пи две (FFP2), стават задължителни в магазините и обществения транспорт от днес.

Испания

В Мадрид влизат в сила нови, още по-строги ограничения, след като беше констатирано, че 9% от новите случаи са с британския щам на коронавируса. С един час се удължава вечерния час, ресторантите трябва да затварят най-късно в 21 ч, като ще се сервира на групи от най-много 4 човека. Забраняват се събирания на различни семейства в частни домове.

САЩ

В Съединените щати президентът Джо Байдън ще наложи забрана за влизане в страната на повечето неамерикански граждани, пребивавали наскоро в Република Южна Африка. Целта е да се ограничи разпространението на появилия се и там нов вариант на коронавируса, срещу който все още не е ясно дали действат ваксините.

Байдън ще върне и забраната за влизане в САЩ на почти всички неамерикански граждани, пътуващи от Бразилия, Великобритания, Ирландия и страните от Шенгенското пространство.

Израел

От тази вечер властите в Израел забраняват всички пътнически полети за и от страната за една седмица. Страната стана една от първите, започнали да ваксинират тийнейджърите срещу Covid-19. На младежи на възраст между 16 и 18 години беше поставена първа доза от ваксината на „Pfizer“ и „BioNTech“ с оглед на предстоящите изпити в гимназиите, предаде БНР. 

Театрите, кината, ресторантите, баровете, кафенетата и хазартните зали в Букурещ могат да бъдат отворени отново с капацитет 30 процента от понеделник, след решение, прието в петък от градския комитет за извънредни ситуации в Букурещ.

Комитетът е разпоредил възобновяването на дейността в затворени пространства, с максимален капацитет от 30 на сто от 25 януари 2021 г., 0:00 ч. , при условие че честотата на заболеваемост се поддържа под 3/1000 жители.

Букурещ остава за пети ден в жълтата зона по отношение на 14-дневния кумулативен процент на зараза с новия коронавирус, след като в неделя регистрира 2,37 случая на хиляда жители, според данни, обявени от Групата за стратегическа комуникация (GCS).

В петък префектът на столицата Траян Бербечану заяви, че решението на градския комитет за извънредни ситуации в Букурещ отчита намаляването на процента на заразяване с новия коронавирус, регистриран през последните дни. Той посочи, че е поискал от органите на реда да засилят контрола, за да се гарантира спазването на действащите правила, и призова хората да продължат да бъдат предпазливи.

Нещо повече, префектът обясни, че властите рискуват да бъдат съдени от собствениците на ресторантите или мениджърите на събития, ако не продължат с облекчаването на тези ограничения.

„Рискувахме да бъдем изправени пред съда от операторите в индустрията на HoReCa, от лицензираните хазартни оператори, от организаторите на събития, от театрите и концертните зали. Те биха могли да поискат много високи обезщетения и естествено да спечелят тези дела“, добави Бербечану.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"