Проф. Гигов: С пристигането на повече дози ще се отлепим от дъното по ваксинации

Проф. Гигов: С пристигането на повече дози ще се отлепим от дъното по ваксинации
МС
A A+ A++ A

Проблемът, че сме в дъното на класацията по ваксинирани е, че в България все още са пристигнали малко на брой дози. Когато дойдат повече, ситуацията рязко ще се промени. Това обяви председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов. Той отбеляза, че производителите на лицензираните вече в ЕС ваксини, които доставят и у нас, вече са започнали да компенсират забавянето, като даде пример с вчерашната пратка от над 14 хил. И допълни, че до края на този месец очакваме още. Същото се отнася и за февруари, когато в България ще дойдат още повече ваксини и по този начин нещата ще се ускорят значително. Проф. Гигов припомни и че до юни у нас ще бъдат внесени 1.5 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech и още 1 млн. от тази на Moderna. От думите му стана ясно и че междувременно се очаква и още ваксини да бъдат одобрени за употреба в Евросъюза и така вероятно България ще получи още повече дози от договореното към момента.

От края на януари – началто на февруари у нас вече ще бъде натрупано добро количество ваксини и така ще започне по-масова имунизация. В момента се изпълнява първата фаза от имунизационната кампания, започва и втората, а вече гледаме и към третата“, отбеляза проф. Гигов. И уточни, че при нея става въпрос за служителите на МВР, хора от различни институции, които също са част от по-рисковите групи. Експертът подчерта, че в тази трета фаза са включени и хората от структурите, които ще отговарят за организацията и реализацията на предстоящите парламентарни избори, включително служителите, които ще бъдат част от мобилните избирателни секции, чрез които ще гласуват хората под домашна карантина и настанените в болници.

По повод притесненията, че ваксините имат странични ефекти върху хората, които вече са си ги поставили, проф. Гигов обясни, че става въпрос за незначителен брой случаи – у нас към момента има едва около десетина такива. Освен това при тях нежеланите реакции след имунизацията са много слаби и става въпрос за леко повишаване на температурата, леко неразположение и като цяло незначителни симптоми. В тази връзка той отбеляза, че хората, които си поставят COVID-ваксина, както и при всяка друга, трябва да бъдат здрави, за да се избегнат нежелани странични реакции. Но и подчерта дебело, че имунизацията е единственият начин да се защити човек от коронавирусната инфекция. „Ваксинацията е единственото сигурно средство срещу COVID-19. Много малко са противопоказанията на наличните към момента препарати. Така че по-добре ваксинирани с леко неразположение, отколкото неваксинирани и изложени на големия риск“, категоричен бе проф. Гигов.

От думите на шефа на ваксинационния щаб стана ясно, че хора от по-ранна фаза на ваксинацията, които не са заявили желание да се включат, но на по-късен етап размислят и пожелаят да се имунизират, ще получат ваксинация с приоритет, тъй като са част от по-ранна фаза и приоритетът ще е за тях. Така, например, лекар от първа линия, който не се е имунизирал по време на първата фаза, но е проявил такова желание в момента на изпълнение на втората, също ще бъде ваксиниран независимо, че е пропуснал фазата, към която принадлежи.

#проф. Красимир Гигов #covid-19 #ваксини #доставки #имунизации #странични ефекти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »