Вече сме на 27-мо място по заболеваемост от COVID-19 в ЕС (ДОПЪЛНЕНА 2)

Вече сме на 27-мо място по заболеваемост от COVID-19 в ЕС (ДОПЪЛНЕНА 2)
МЗ
A A+ A++ A

Близо 9000 са починалите към момента българи с коронавирус. Средната възраст на починалите е 70 години. Това обяви на брифинг здравният министър Костадин Ангелов. Според изнесените от него данни Дневната ни заболеваемост спадна под 100 на 100 000 души. 6524 са излекуваните за последната седмица. В същото време от новите случаи 23-ма от заразените са под 19-годипна възраст, съобщи още Ангелов. Най-висока заетост на леглата в София област, Шумен и Добрич. Около 35% е средно тя в интензивните отделения.

От 12 232 тествани към момента учители, 26 са дали положителни проби за коронавирус, съобщи още здравният министър. И допълни, че в същото време от 3726 лица непедадогически персонал, 11 са били доказани като заразени с COVID-19.

Според здравния министър тези данни показват, че България умело ръководи пандемията на нейна територия, въпреки мерките, които сме въвели, са доста по-меки и приемливи спрямо другите държави в ЕС.

125 на 100 000 средна заболеваемост за последните 14 дни. На практика обаче от началото на седмицата е 90 на 100 000, поясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Това ни отрежда 27-мо място в ЕС по заболеваемост и 6-о на Балканите. По отношение на картата на Евросъюза, там всичко е в червено с 4 изключения – сред които е и България.

Чак на четвъртата седмица по затягането на мерките започна да спада заболеваемостта у нас, отбеляза шефът на НОЩ Венцислав Мутафчийски. Смъртността намалява с по-бавни темпове.

„Новите случаи за последното денонощие са 598 или 4,5% от всички случаи. Средната възраст на новодиагностицираните е 52 години. 23 лица са под 19 години”, обясни проф. Ангелов, предаде Нова телевизия.

Най-високо заетост на леглата се наблюдава в София, Шумен и Добрич. В момента се извършва тестване на учителите.

„Картата на Европа е цялата в червено с нянколко изключения. Това са България, Гърция, Норвегия, Финландия и Исландия,която не е член на ЕС, но влиза в статистиката. Смъртността е 11,5 на 100 хиляди, което ни нарежда на 11-то място в ЕС”, обясни доц. Ангел Кунчев.

„Умело ръководим пандемията и постигаме добър резултат, въпреки приемливите и не толкова строги мерки в ЕС”, заяви още здравният министър.  

„Хората си искат живота обратно. Ние не по-малко от тях си искаме живота обратно. Но трябва да си върнем живота здрави”, коментира проф. Ангелов.

„Целта на мерките е да спасят животи. Разбирам притесненията на туристическия бранш”, каза още Ангелов. Той обясни, че българите, които се прибират, ще бъдат поставяни под карантина или ще им се прави антигенен тест. Карантината ще се вдигне при отрицателен PCR или антигенен тест.  

Реалистично е от края на февруари да започнем с 4 фаза на ваксинирането. Това стана ясно от думите за здравния министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга на Оперативния щаб.

В момента само 3 области са в червената зона по заболеваемост от COVID-19. Това са Враца, Кюстендил и Плевен. В оранжевата зона са 19 области. За пръв път 6 области – Велико Търново, Габрово, Монтана, Смолян Разград и Търговище, са в групата с жълт цвят. 

Здравните власти отново отчетоха положителни данни от разпространението на COVID-19. Най-ниска е заболеваемостта в Търговище, най-висока - в Кюстендил. 

„Ситуацията до момента ни дава увереност, че мерките са дали резултат и вървим по правилния път”, заяви проф. Ангелов.

#смъртност #заболеваемост #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"