Избори 2021: Карантинираните ще гласуват с подвижни избирателни кутии

Избори 2021: Карантинираните ще гласуват с подвижни избирателни кутии
A A+ A++ A

Поставените под задължителна изолация ще гласуват с подвижни избирателни кутии. Срокът за подаване на заявленията е не по-късно от три дни преди изборния ден. Това решиха окончателно депутатите с промени в Закона за извънредното положение.

Здравният министър, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, въвежда противоепидемични мерки, свързани с изборния процес.

Въз основа на тези противоепидемични мерки ЦИК определя организацията на изборите и гласуването на избирателите, включително на тези под карантина.

Министерският съвет ще обезпечи изборния процес с всички необходими средства за защита, като разходите за тях се включват в план-сметката за изборите, записаха още депутатите.

"Промените са необходими, за да дадем на колкото се може повече избиратели възможност да упражнят своя вот", аргументира се Красимир Ципов, който е един от вносителите на текстовете.

От левицата пък за пореден път настояха, че мястото на тези промени не е в Закона за извънредното положение, а в Изборния кодекс.

От ДПС настояха партийните мероприятия по време на предизборната кампания да се провеждат по правилата, които важат за културните събития, но мнозинството отхвърли предложението им

#избори #карантина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »