Краят е близо: Нетфликс преобърна Илиада - Ахил и Зевс вече са чернокожи

Краят е близо: Нетфликс преобърна Илиада - Ахил и Зевс вече са чернокожи
A A+ A++ A

Рус, синеок и снажен – това описание съвсем доскоро съвпадаше нацяло с представите ни за омировия герой Ахил – победил великия троянски воин Хектор и с постъпките си сложил край на троянската война. Според най-новото му превъплъщение на малкия екран, този път вместо изигран от Брад Пит, в ролята на Ахил влиза 41-годишният Дейвид Джеси, който в действителност е първо поколение великобританец, роден в Лондон от семейство мигранти от африканската Република Гана.

В това, че актьорът е успешен чернокож няма абсолютно нищо грешно. В случая обаче това, което гневи почитателите на уеб сериалите е фактът, че на него е поверена именно ролята на гръцкия войн Ахил. Нещо повече – в ролята си той влиза с обръсната глава. Освен, че в Илиада ясно е описано, че великият болубог има коса на цвят „xanthos“ – дума, описваща цвят между кафяво и русо, но и отговаряща в друг смисъл на пъргавината на Ахил, той е грък и полубог. Използването на чернокож актьор за такава роля, очаквано, се прие като гавра с легендарната история на троянската война не само от самите гърци, които тотално бойкотират минисериала, но и от целия трезвомислещ западен свят. 

Но това не е всичко... по някаква причина в Troy: The Fall of a City като чернокож е представен и Патрокъл, и дори върховния бог Зевс.

Неслучайно сериалът, макар да представя историята за епичната война от другата гледна точка – тази на троянците, е получил крайно ниски оценки дори в най-либералните сайтове за ревюта като Rotten Tomatoes и IMDB. 

Впечатление обаче прави контрастът в платформата за онлайн стриймване на филми. Техни сериали като „Варварите“ (Barbaren), в който действието се развива на територията на днешна Германия и представя прелюдията преди една от най-важните битки между Римската империя и германските племена, актьорите са представени подобаващо, а историческият период е отразен реално – всъщност толкова реално, че германците говорят на немски, а римляните – на латински.  В същото време за Троя режисьорите по някаква причина са решили да се „отклонят малко“ от историята на Омир. Резултатът е очевиден.

Освен нова черна Снежанка, днес вече имаме и нов, черен Ахил. Такива са и Патрокъл, и Зевз. Можем само да се надяваме Нетфликс да не решат да правят сериал за някой от великите български царе или ханове, защото дори идеята, че Цар Симеон I може да бъде представен като негър или азиатец, е меко казано потресаваща, но съвсем възможна като хипотеза.

#Ахил #Зевс #нетфликс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"