Любо Нейков и "За първи път с автобус в Берлин": Известни актьори четат съвременни български автори

Любо Нейков и "За първи път с автобус в Берлин":  Известни актьори четат съвременни български автори
facebook.com/ARTTHEATERBG
A A+ A++ A

Представяме ви тринадесети епизод на инициативата "Известни актьори четат съвременни български автори".

Днес ще попътуваме заедно с Любо Нейков в автобус в Берлин.

Всичките епизоди можете да гледате тук: ArtTheater Berlin

Идеята за "Известни актьори четат съвременни български автори" е на Катя Костова и Арт Театър Берлин.

Родената в Пещера българка заминава със семейството си в Германия преди близо 20 години. Отдава се на любовта си към театъра почти веднага след установяването си там, но като странично занимание, а не като дейност, чрез която изкарва прехраната си. Започва да организира постановки на български спектакли, концерти и литературни четения на български автори пред българската диаспора. Финансира начинанията си изцяло със собствени средства, а прехраната си изкарва с много труд. Въпреки това, нищо не може да я спре да следва магията на театъра, на която е подвластна още от ученическите си години. 

Идеята да популяризира активно българския театър в Германия се ражда преди близо 5 години по време на изложба в Българския културен институт. Сърцето й трепти за българските творци, театър, филми, музика, книги. И така любимият й ArtTheatre става все по-утвърден, организира турнета из Германия и изпълнява все по-добре една от новите цели, поставила си Катя Костова – публиката да се научи да прави разлика между стойностно изкуство и халтура. Последното й начинание е постановките да започнат да се представят със субтитри, за да може и германската публика да оцени по достойнство българския театър.

ЛЮБОМИР НЕЙКОВ ЧЕТЕ РАЗКАЗ НА ВЕСО ПОРТАРСКИ

Любомир Нейков завършва НАТФИЗ в класа по куклено актьорско майсторство на проф. Румен Рачев. От 1998 до 2006 работи в „Хъшове“, „Шоуто на Слави“ и в театрална формация Мелпомена. В „Шоуто на Слави“ Любомир Нейков изпълнява едни от най-успешните, правени от български актьор, имитации на съществуващи личности (Бойко Борисов, Иван Костов и др.) – мъже и жени.

През септември 2006 г., заедно с Евтим Милошев, основава продуцентска компания „Дрийм Тийм Прадакшънс“. През 2007 г. заедно със своите колеги Христо Гърбов, Руслан Мъйнов и Кръстю Лафазанов създава първото и единствено по рода си авторско комедийно предаване в българския телевизионен ефир „Комиците“. Компанията реализира и най-хитовият комедиен сериал в България – „Столичани в повече“, който отбелязва рекордна гледаемост, достигайки до 2.2 милиона зрители на епизод.

За 9-годишната си история „Дрийм Тийм Прадакшънс“ е натрупала опит в продуциране на предаванията „Нека говорят“, пет сезона на един от най-успешните риалити формати в света — Сървайвър”, специализираните предавания „Операция Слава“, „Урок по Родолюбие“ и „Българските следи“ и др. Ръководената от Любомир Нейков продуцентска компания успешно продуцира и два театрални проекти, като илюзионния спектакъл „Магията на Ненчо“, който се играе на сцената на театър Българска Армия и „Скакалци“ на Ст. Л. Костов на сцената на Държавен сатиричен театър. Именно за реализацията на спектакъла „Магията на Ненчо“, през 2008 г. Любомир Нейков купува целия реквизит, албуми със снимки, костюми и касети със записи от представления на илюзиониста Орфи.

Любомир Нейков подкрепя проекта "Известни актьори четат съвременни български автори".

Весо Портарски (Veso Portarsky) е роден и отрасъл в София. Възпитаник е на 91 Немска Гимназия. Завършва с отличие магистратура по бизнес администрация в Берлин и Амстердам. 2005 печели конкурс за перспективни млади автори, което му дава право да работи с нобелиската Херта Мюлер над своите текстове. 2015 излиза първата ми книга на немски със заглавието „Най-големият оргазъм на Балканите“.

Втората му книга „Виното, което не биваше да бъде пито“ излиза през август 2017, а последната му "Прочутите" се публикува пред есента на 2019. Неговите разкази са издадени в две антологии на швейцарското издателство Диогенес заедно с разказите на Куелю, Чехов, Ървинг и Хемингуей , както и в немските списания Шпигел и Сити магацин. "Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци.

Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен успяхме да създадем един малък културен остров, от който всяка неделя излъчваме специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин ние популяризираме българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария.

 
 

#Любомир Нейков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »