След протестите в подкрепа на Навални - над 5600 задържани в Русия

След протестите в подкрепа на Навални - над 5600 задържани в Русия
A A+ A++ A

Повече от 5600 души бяха задържани по време на вчерашните масови протести в Русия в подкрепа на опозиционера и критик на Кремъл Алексей Навални. Това сочат данни на правозащитната организация ОВД-Инфо.

Това е рекордно висок брой на арестувани при протест в Русия. Задържана е и съпругата на Алексей Навални - Юлия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков осъди протестите и защити действията на полицията.

В интервю за руски медии Песков подчерта, че в незаконните протестите са участвали много хулигани и провокатори, които са проявявали агресия спрямо органите на реда. По думите му това е недопустимо и полицията е предприела необходимите мерки.

„С провокатори и хулигани не може да се разговаря. Законът трябва да се прилага спрямо тях с цялата си строгост“, заяви Песков.

На въпрос как оценява неоправданата жестокост на някои полицаи спрямо протестиращи говорителят на Кремъл отговори, че няма такава тенденция и че всеки случай трябва да се разглежда отделно.

Председателят на Държавната Дума Вячеслав Володин осъди от своя страна призивите на Фонда за борба с корупцията към Съединените щати да наложат санкции на руски политици и бизнесмени. Володин не изключи въвеждането на наказателна отговорност за подобни призиви.

По-рано генералната прокуратура обяви, че ще подкрепи искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията условната присъда на Навални от 2014г. по делото „Ив Роше“ да бъде заменена с ефективна. Съдебното заседание е насрочена за утре.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева осъди насилственото задържане на мирно протестиращи в Русия и заяви, че използването на непропорционална сила противоречи на поетите от Руската федерация ангажименти за зачитане на човешките права.

И Върховният представител по външна политика на Европейския съюз Жозеп Борел осъди масовите арести.

Русия обвини САЩ в сериозна намеса във вътрешните й работи, след като американският държавен секретар Антъни Блинкън осъди действията срещу антиправителствените демонстранти. 

#Навални #Русия #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"