Граждани протестираха в София срещу високите цени и ниските доходи

Граждани протестираха в София срещу високите цени и ниските доходи
Протестиращите се събраха около 17:00 часа пред сградата на Президентството и издигнаха плакати с надписи „Стрижете ни, а като ни одерете, кой ще ви плаща?", „ЧЕЗ, Е.ON и EVN вън!", „Не на идиотизма, не на монополизма”. Снимка: livenews.bg
A A+ A++ A

Протест срещу високите цени на тока, горивата и храните на фона на ниските доходи в България събра няколкостотин души в центъра на София.

Протестиращите се събраха около 17:00 часа пред сградата на Президентството и издигнаха плакати с надписи „Стрижете ни, а като ни одерете, кой ще ви плаща?", „ЧЕЗ, Е.ON и EVN вън!", „Не на идиотизма, не на монополизма”, предаде БГНЕС.

Хората носеха и карикатури на политици, най-популярната от които беше тази с премиера Бойко Борисов изрисуван като Пинокио с дълъг нос.

Някои бяха променили абревиатурата на ГЕРБ, превръщайки я в „Граждани ежедневно разграбват България".

Хората недоволстват заради замразените си с години доходи и непрекъснато покачващите се цени на парното, водата, тока и горивата, заради некомпетентното управление и нарушеното им конституционно право на достоен живот.

В протеста се включиха и много от гражданите, недоволни от промените за паркиране в центъра на София.

Малко преди 17:30 часа протестиращите понесоха огромен български трибагреник и се отправиха към парламента с викове „Политици - боклуци, всички сте айдуци" и „Мафия". Шествието им приключи именно пред Народното събрание с викове „Да живее България!".

Протестът се организира от няколко обединили се във Фейсбук групи. Повечето от тях вече имат по няколко организирани протеста против високите цени.

„Ние просто искаме да сме европейци, а не да ни казват, че сме европейци, а всъщност да сме само едни мръсни българи,” заяви Янко Петров, администратор на една от фейсбук групите, протестиращи против високите цени на тока.

Според него България е принудена да изкупува тока от абсолютно всички ВЕЦ-ове и ТЕЦ-ове, което води до повишаване на цената заради излишък, а не защото има недостиг.

Към позицията на Петров се присъедини и Петко Боев, представител на пенсионерска организация, според когото от 2001 г. цената, която се плаща за парно се е увеличила между 5 и 8 пъти.

Гергана Владкова, администратор на групата „Не на данък паркинг", обясни повече за исканията, които защитава протеста.

„Нашата борба е посветена именно на това, че живущите имат право да паркират безплатно автомобилите си на улиците около домовете си,” заяви тя.

#протест #цени на горивата #ВЕЦ #ТЕЦ #ЕРП #президентство #Народно събрание #Фейсбук #вода #ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"