Вълчев: Не се предвижда новата учебна година започне по-рано

Вълчев: Не се предвижда новата учебна година започне по-рано
A A+ A++ A

Не се предвижда новата учебна година започне на 10-и вместо на 15-и септември, каза вчера в телевизионно интервю министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 

Поводът за това уточнение са думи на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева ден по-рано, че идеята се обсъжда и че всеки училищен директор може да покани родители и ученици да влязат в училище пет дни по-рано, за да има една седмица повече за затвърждаване на учебния материал чрез извънкласни и извънучилищни дейности. 

Въпреки че животът на идеята първият учебен ден да бъде пет дни по-рано от обичайното продължи едва 24 часа, „Хоризонт“ провери какво мислят по този въпрос  страните в учебния процес, която тази идея засяга - училищни директори, учители, ученици и родители. 

 

Според Величка Стойчева, директор на 18-о Средно училище „Уилям Гладстон“ в София, има логика в идеята учебната година да започне по-рано. Одобрение заявява и Иван Петков, директор на столичното 73-то СУ „Владислав Граматик“. Според Антонина Кенова от Фейсбук групата на родители и учители „За качествена и иновативна образователна система“ началото трябва да е на 1 септември, като това да не е за сметка на удължаване на учебната година, а на по-дълга зимна ваканция. 
Лариса Нешева е учител по математика в столичното 51-во средно училище „Елисавета Багряна“ и според нея идеята е добра, а учителите могат да извършат необходимото, за да започнат учебната година на 10 септември. 
И гледна точка по темата от средите на учениците. Стефани Любенова, Враца, 10 клас, възпитаник на профилираната езикова гимназия „Йоан Екзарх“: 
„Не мисля, че пет допълнителни дни е от голямо значение, но ако подсигурява спокойствие, то не виждам нищо лошо в това“. 
В просветното министерство обаче към момента липсва нагласа за по-ранен старт на новата учебна година. В телевизионно интервю вчера ресорният министър Красимир Вълчев заяви, че не предвижда да прави предложение към Народното събрание за промяна на Закона за училищното и предучилищното образование, с която промяна първият учебен ден може да бъде на 10-и вместо на 15-и септември. 

#Вълчев #ученици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »