Мутафчийски: 13 сме по смъртност в ЕС! Има събуждане на вируса в София и в Кюстендил!

Мутафчийски: 13 сме по смъртност в ЕС! Има събуждане на вируса в София и в Кюстендил!
A A+ A++ A

"Разумна доза оптимизъм, че сме направили всичко до момента, но не ни дават право да проявим никаква доза лекомислие, защото постигнатото е много крехко. Европа се готви за трета вълна. Не искам да бъдем лекомислени, а да бъдем готови за тази трета вълна, ако тя дойде у нас със силата, с която е в Европа.  Призовавам българските граждани към разум и към спокойствие. Ние мислим и осъзнаваме нашата отговорност. Има известно раздвижване в София, следим ситуацията и сме готови да предприемем действия, ако се наложи", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на редовния брифинг. 

13 сме по смъртност в Европейския съюз. "Това, което ни кара да бъдем нащрек - развитието в страната по области - 8 области в страната са в червената зона, с най-висока заболеваемост е Кюстендил, а с най-ниска - Търговище", поясни доц. Ангел Кунчев.

"Моята прогноза е, че през февруари ще има покачване на заболеваемостта. Има две перспективи - с плавно повишаване или с напълване на болниците. Всичко зависи от това как ще се държим и доколко ще спазваме мерките", добави той.

"Цифрите доказват, че има събуждане в София и в Кюстендил и някои други области. Това, че са разрешени фитнесите, не значи, че са безопасно място. Напротив, те са най-опасното място", също коментира Мутафчийски. 

"Нямаме седем седмици, а имаме три седмици до следващия пик. А смъртността не достигна плато, а просто спадна до най-ниската си стойност и започна да се качва пак", добави той.

#Мутафчийски #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"