Учени: Климатичните промени ни докарали коронавируса

Учени: Климатичните промени ни докарали коронавируса
Pixabay
A A+ A++ A

Учени от Великобритания, Германия и САЩ са първите, които описват механизмите на промените в околната среда в Южен Китай и околните райони, които са могли да доведат до рязко увеличаване на видовото разнообразие на прилепите – първопричината за появата на новият коронавирус SARS-CoV-2. Резултатите от изследването са публикувани в списанието “Science of the Total Environment”, предаде БГНЕС.

Глобалните климатични промени – повишаване на температурите, увеличаване на количеството слънчева светлина и въглероден диоксид в атмосферата – са променили състава на растителността и естественото местообитание на животните в много региони по света.

Мащабно екологично проучване в Южен Китай и околните райони на Мианмар и Лаос разкрива значителни промени във вида на растителността в тези райони през последния век. Това е създало благоприятна среда за живот на прилепите там.

Известно е, че броят на новите вируси, произхождащи от популацията на прилепите, пряко зависи от броя на местните видове сред тези животни. Учените изчисляват, че само в Юнан от началото на 20-ти век са се появили 40 нови вида прилепи, които потенциално носят със себе си около 100 вида коронавируси. Поради затоплянето и свързания с това бърз растеж на тропическите гори, според изследователите регионът се е превърнал в „глобална гореща точка“ за появата на нови зоонозни патогени.

„Изменението на климата през последния век е направило местообитанието в провинция Юнан в южната част на Китай подходящо за значително повече видове прилепи“, заяви главният автор на изследването д-р Робърт Бейер от Катедрата по зоология в прессъобщение от Кеймбриджския университет. “Разбиране за това как се е променило глобалното разпространение на прилепите може да бъде важна стъпка за възстановяване на историята на произхода на COVID-19.”

Въз основа на данни от наблюдения на температурата, валежите и облачността през последните сто години, авторите са съставили карта на растителността в света, каквато е била преди век. След това те използвали информация за растителната потребност на различни видове прилепи, за да определят глобалното разпространение на всеки вид в началото на 1900-та. Сравняването на тази картина с настоящото разпространение позволило на учените да разберат как видовото разнообразие на прилепите се е променило по света през последния век.

“Тъй като климатът е променил местообитанието, много видове са се преместили в други местообитания, носейки своите вируси със себе си. Взаимодействието между животните и вирусите в новите локални системи е довело до появата на голям брой нови вредни вируси”, обяснява Бейер.

Според световната оценка за популацията на прилепите, днес има около 3 000 вида коронавируси. Всеки вид от тези животни пренася средно 2,7 коронавируса. Повечето коронавируси, пренасяни от прилепи, не се предават на хората. Но увеличаването на броя на видовете прилепи в определен регион увеличава вероятността там да възникне опасен за хората патоген.

Проучването установява, че през изминалия век изменението на климата е довело и до увеличаване на видовете прилепи в региони на Централна Африка и части от Централна и Южна Америка. 



#учени #прилепи #Китай #климатични промени #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »