В Кремъл недоволни от „враждебната“ реторика на Байдън

Свят | 5 февруари 2021, петък / 19:15| Показвания:Кремъл

Германия приветства решението на американския президент Джо Байдън да замрази плановете за намаляване на американското военно присъствие в страната, Кремъл нарече реториката му агресивна и враждебна,  а враждуващите в Йемен фракции приветстваха намерението му да търси край на 6-годишният конфликт в страната. Китай пък направи първи акт на противопоставяне със Съединените щати, откакто Джо Байдън встъпи в длъжност. Това бяха първите реакции по света на външнополитическата реч на американския президент, с която той очерта геополитическите приоритети на новата президентска администрация, предаде БНР. 

На Доналд Тръмп му трябваше една година след началото на мандата, за да посети Държавния департамент, а Джо Байдън го направи още в първия си месец като президент. Тръмп атакуваше непрекъснато Иран, а Байдън дори не спомена страната във външнополитическата си реч. Русия и Китай бяха очертани като основните геополитически съперници на Съединените щати.

"Много агресивна и неконструктивна реторика, за наше съжаление. Нотката на ултимативност е неприемлива за нас, може да се каже, че ще бъдем внимателни".

Агресивни, неконструктивни и разочароващи - така говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, определи думите на Джо Байдън. Той допълни, че всякакви намеци за ултиматуми са неприемливи за Москва, но подчерта, че все пак между двете държави може да има полезен диалог. 

В Берлин говорителят на канцлера Ангела Меркел, Щефан Зайберт приветства решението на Байдън да замрази плана на Тръмп за изтегляне на 12 000 американски военнослужещи от Германия, като обяви, че американското военно присъствие в страната гарантира европейската и трансатлантическата сигурност и е от взаимен интерес. 

В речта си снощи Джо Байдън назначи Тимъти Лендеркинг посланик за Йемен и обеща да спре американската подкрепа за Саудитска Арабия за войната в Йемен. Международно признатото правителство на Йемен, което е подкрепяно от ръководената от Рияд коалиция, приветства речта на Байдън, а подкрепяните от Иран бунтовници - хуси, които контролират по-голямата част от страната, в това число и столицата Сана, обявиха, че позицията на Байдън е важна стъпка към прекратяване на войната. 

Часове след речта на американския президент Китай излезе с остра позиция срещу навлизането на американски военен кораб в оспорвани води в Южнокитайско море.
Тагове: Русия, САЩ, Джо Байдън, Германия, Кремъл, военно присъствие, реторика, Китай

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси