Въпреки хоумофиса, бейби бум няма

Въпреки хоумофиса, бейби бум няма
Шейново
A A+ A++ A

Някъде между всички лоши новини през първия локдаун миналата година се прокрадваха и прогнозите, че медалът има две страни. Появиха се надежди, че COVID-кризата и призивите за карантина ще доведат до ръст на раждаемостта.

Това обаче не се сбъдна. Дори напротив - 2020 година е поредната година, в която бележим спад на раждаемостта, съобщава БНТ.

Със 794 по-малко са ражданията през 2020-а в сравнение с 2019 г. 53 968 са били те през миналата година срещу 54 762 през 2019 г., показва анализ на "Индекс на болниците".

105 са лечебните заведения, в които миналата година е започнал нов живот.
Най-много бебета са проплакали в столичните болници:

"Майчин дом" - 3397
"Шейново" - 2285

Следващите в тази класация са пловдивчани. В университетската болница "Селена" през 2020-а година са се родили 2279 бебета. Трети по най-много родени бебета са в болницата във Варна "Проф. Димитър Стаматов" - 2001 бебета.

На фона на тези числа, в общини като Каварна, Кубрат, Мадан и Белоградчик през миналата година е имало под 50 родени. И докато за малките общини това е очаквано число, има болници и в големи градове, в които за 12 месеца са се родили под 50 бебета. Такива са частните клиники в Хасково и Пловдив.

Какви ще са данните за раждаемостта, след като минат 9-те месеца от втория локдаун - предстои да видим.

 

#карантина #локдаун #раждаемост #бебета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"