Евросъюзът иска нова отсрочка за ратифицирането на търговската сделката с Великобритания

Евросъюзът иска нова отсрочка за ратифицирането на търговската сделката с Великобритания
Pixabay
A A+ A++ A

Европейският съюз ще отправи запитване към Великобритания дали може да получи още два  допълнителни месеца за ратифициране на търговското Брекзит споразумение, удължавайки до 30-и април настоящото временното прилагане на постигната сделка, съобщава Ройтерс, предаде БНР.

Европейската комисия, която ръководи Брекзит преговорите и отговаря за търговската политика на единния блок, заяви в сряда, че е приела това предложение за удължаване на крайния срок за ратификация. На този етап временното прилагане на споразумението трябва да продължи до края на февруари, напомня Ройтерс.

Комисията посочи, че удължаването е необходимо, за да се гарантира, че споразумението е на разположение на всичките 24 езика в ЕС за негово внимателно разглеждане от страна на Европейския парламент и от Европейски съвет.

Удължаването ще трябва да бъде договорено от Великобритания в Съвета за партньорство между ЕС и Обединеното кралство, но все още няма яснота, кога ще се проведе следващата среща.

Британският бивш преговарящ за Брекзит Дейвид Фрост заяви във вторник пред Камарата на лордовете, че е наясно с искането за удължаване, добавяйки, че не е ентусиазиран от това.

"Изчакваме да видим какво представлява това желание и колко дълго от ЕС искат да удължат процеса. Очевидно е малко разочароващо, като се има предвид, че обсъдихме това само преди месец", каза той.

Ако няма удължаване, Европейският парламент планира да проведе специална сесия в края на февруари, за да гласува самото Брекзит споразумение. Дебатите и мненията на комисиите по темата показват, че законодателите от ЕС ще подкрепят сделката, дори ако смятат, че нейното одобрение става прекалено бързо.

#Брекзит #търговско споразумение #ЕС #искане #отсрочка #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »