Мутафчийски: Ръстът на заболеваемостта е 32%, на хоспитализираните - 15! Ангелов: В началото на третата вълна сме

Мутафчийски: Ръстът на заболеваемостта е 32%, на хоспитализираните - 15! Ангелов: В началото на третата вълна сме
A A+ A++ A

Заболеваемостта в сравнение с миналата седмица е увеличена с 32%, коментира ген. Мутафчийски на брифинга на здравните власти днес.

„Ако вземем от бройката от преди 2 седмици, има 54% повишаване. Смъртността е увеличена с 4%, но особеност в България е, че тя следва увеличението си около 16 дни след пика на заболеваемостта“, уточни той.

В болниците се бележи повече от 15% прираст на хоспитализираните. Въпреки това интензивните структури все още не са толкова натоварени.

„Това към днешна дата не е предизвикателство за здравната ни система, но в някои райони, като Кюстендил например,  отделенията са почти изцяло заети. Там разликата за една седмица е видима- от 12 души към 74 души“, отбеляза той.

Ваксинацията  в България стъпи е трети етап, обяви той.

В момента се ваксинират  Въоръжените сили, служители на МВР и учители.

„Първи контингент от Въоръжените сили е заминаващия за Афганистан. Преди да се срещнем с тях, желание бяха заявили 50% от тях. След анкета и разговор са ваксинирани 100% от всички, които не бяха преболедували вируса“, коментира проф. Мутафчийски.

Той добави, че амбицията им е в армията да се проведе агресивна информационни кампания, за да се отговори на множеството въпроси, които хората имат.

В същото време здравният министър Костадин Ангелов обясни, че проблемите на европейско ниво рефлектират и върху нашата страна.

Получихме писмо от ервокомисаря по здравеопазване с искане България да отмени заповедта за износ на лекарства и кислород. Осъзнавам, че сме голяма общност, но в действията си се ръководим от интересите на българския народ. Намираме се в световна криза, голяма част от договорите, които бяха подписани не се изпълняват в срок.

Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг.

Случващото се в Европа и у нас е може би началото на третата вълна. Но съм предпазлив да давам мнение, защото коронавирусът опроверга много от мненията, каза още здравният министър.

Той подчерта, че имунитет се постига 10 дни след поставянето на втората доза на ваксината. Към днешна дата направените ваксини са 66 163, от които на 18 612 души им е поставена втора доза.

Министърът отбеляза, че за последните седмици отчитаме устойчива тенденция на увеличаване на случаите с позитивен тест за COVID-19. Паралелно с това успяваме да запазим устоичиви места на заболеваемост в Европа. Мерките в страната ни са изключително либерални и благодарение на тях запазваме стойностите за заболеваемост и смъртност в Европейския съюз.

Ангелов посочи, че в последните дни отчита една тъжна закономерност в обществените реакции относно прилаганите мерки. Всички ние като екип плащаме изключително висока лична цена и цена като екип, но единствено по този начин, последователно, може да извоюваме борбата срещу вируса, заяви проф. Ангелов.

913 са новите случаи на COVID-19 за денонощието. Направени са общо 10 164 теста, от които 4 961 са PCR, а 5 203 са антигенни. Положителните резултати са, съответно 546 и 367 или 8,98%.

56 години е средната възраст на новорегистрираните случаи. 29 са лицата под 19 години.

3230 души има в болница. 273 са настанените в интензивни структури.

71 години е средната възраст на починалите. За последното денонощие45 души са починалите.

143 е дневната заболеваемост на 100 хиляди души.

Заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 35%, интензивните са 38%.

Областите Благоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, Силистра, София област, Хасково и Шумен са с най-много заети легла.

9764 медици са позитивни.

Антигенни тестове в сферата на образованието сред учителите са 23007. От тях положителните учители са 57.

Сред непедагогическия персонал са направени 6427 антигенни теста, от тях положителни са 17.

29434 теста общо в образованието са направени.

Здравният министър съобщи още, че в началото на март може да започне четвъртата фаза на ваксинацията, ако в страната има достатъчно ваксини.

Не очаквайте да дадем отговори на въпроси, на които още отговор не е дала науката. Базата е науката и истината, и нищо повече. Когато заболеваемостта достигне 200 на 100 000 ще се съберем и ще вземем мерки, които ще обявим пред обществото. Българските граждани трябва да бъдат спокойни, защото ние на 12 часа следим ситуацията, каза още проф. Костадин Ангелов.

#Венцислав Мутафчийски #Костадин Ангелов #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »