Математикът към НОЩ Витанов: Скоро ще ударим 1500 заразени с К-19 дневно

Математикът към НОЩ Витанов: Скоро ще ударим 1500 заразени с К-19 дневно
A A+ A++ A

Има ръст на заразените с COVID-19 у нас. В момента репродуктивното число е 1,12. Това заяви пред Нова телевизия проф. Николай Витанов, математикът към Националния оперативен щаб.

„В момента все още се намираме в периода на бавно нарастване на случаите, но ако нещата продължават така, това ще приключи. Има една стойност, която е 1,3, което е критичната стойност, а в момента числото е 1,12. Това означава, че 10 души заразяват 13. В България рекордната стойност беше 1,95, а във Великобритания при пика числото беше около 3“, допълни той.

Витанов заяви, че сме били в „развита турбулентност“, което е до 5000 случая на ден.

„Не е моя работа да давам съвети. Аз казвам това, което казвам. Случаите ще започнат да нарастват, когато стигнем 1,3. Имаше една област, която беше опасна вчера – Кюстендил. Днес и Пазарджик се присъедини към нея и стана червена. Ситуацията в България все още е над 1, което означава, че днес няма да чуете кой знае какво  на пресконференцията на Щаба. Другата седмица може да чуете нещо интересно“, обясни той.

„Ще изкараме тази седмица и следващата ще стигнем 1500 случая на ден“, предупреди проф. Витанов.

Смъртността в България е проблем, защото народът е болен. Би трябвало смъртните случаи да паднат по-бързо от 40 на 30 на ден, но народът е болен. Март месец ще има такъв брой ваксинирани, че трябва чувствително да се понижат случаите. 3,5 милиона имунизирани българи ще ни решат проблема, при над 1-2 милиона ваксинирани ще се усети рязка промяна“, завърши проф. Николай Витанов.

#николай витанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"