14 000 българи от чужбина са поискали да гласуват

Вътрешна политика | 11 февруари 2021, четвъртък / 15:00| Показвания:БГНЕС

Имаме 13934 потвърдени заявления от наши сънародници за гласуване в чужбина. От Великобритания са подадени 3277 заявления, от Германия – 2759, от Испания-1390, САЩ – 950. Това съобщи на брифинг на ЦИК говорителят на комисията Таня Цанева, предаде репортер на БГНЕС.

Друго по-важно наше решение е за възнагражденията за РИК и СИК. Освен допълнителните възнаграждения, които вече бяха давани, тези допълнителни заплащания за участие в обучение, за секциите, в които имаше гласуване и други такива, с това решение ние увеличихме с 50% заплащането на СИК и разбира се, към момента актуалната тема е машините и как ще бъдат осигурени мерките в СИК и ваксинирането на членовете на РИК и СИК. Проведохме среща със здравния министър, като те в предходния ден ни бяха изпратили изготвените от тях указания по отношение на мерките, добави Цанева. Очаква се според министъра в края на следващата седмица вече да имаме указания и протокол, но ще имаме материал, на базата на който ще можем вече да създадем и ние, правила за спазване, по отношение на ваксинирането, каза Цанева.

До 12 февруари ще имаме поименен членски състав на РИК. За СИК мислим, обсъждаме как те да могат да бъдат подадени, ако има възможност по-рано, срокът, в който се назначават е до 3 март. Ако има възможност с малко по-ранно назначаване, поясни Цанева. Имаме подадени 13 жалби в ЦИК към момента, добави още тя. 

 


Тагове: Таня Цанева, избори, ЦИК, българи, чужбина, гласуване, машини, заплащане

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси