Министерството на икономиката и НАП обсъдиха с ресторантьори как ще им се помага в кризата

Министерството на икономиката и НАП обсъдиха с ресторантьори как ще им се помага в кризата
Pixabay
A A+ A++ A

Увеличен е три пъти броя на оценителите в НАП, за да може в най-кратки срокове да бъдат изплатени всички заявления. Това заявиха от НАП по време на онлайн среща с представители на ресторантьорския бранш, водена от министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

По време на дискусията стана ясно, че Министерството на икономиката подготвя нова процедура с остатъчните средства от REACT-EU, с която да компенсира загубите на микро, малки и средни предприятия. Тя е в съвсем начален етап и е в дискусионна форма с бизнеса. Парите от REACT-EU по ОПИК са с определен лимит от 211 млн. лв. и включват, както средствата по мярката за „големите малки“, така и ресурса за новата процедура. В процеса на работа по предстоящата нова мярка ще бъдат изчистени всички условия за кандидатстване. „С нея се надяваме да компенсираме не изцяло затворените сектори, а тези, които са регистрирали определен спад“, подчерта министър Борисов.

Междувременно от Българска банка за развитие (ББР) заявиха, че до края на седмицата ще изпратят предложение до икономическия министър за увеличаване средствата, касаещи отпусканите безлихвени кредити на физическите лица.

В заключение Лъчезар Борисов напомни, че социалните мерки срещу COVID-19 ще се ползват до септември месец и изтъкна, че Министерството на икономиката е лоялен партньор на бизнеса и търси най-добрите средства, с които да му съдейства.



#Лъчезар Борисов #ресторантьори #НАП #ББР #мерки #ОПИК #REACT-EU

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »