Разкриват 318 временни пункта за COVID-имунизации

Разкриват 318 временни пункта за COVID-имунизации
Аделина Ангелова/СО
A A+ A++ A

318 временни имунизационни пункта в страната ще бъдат открити за осъществяване на ваксинацията срещу COVID-19, става ясно от заповед на здравното министерство. В нея се казва още, че всички общопрактикуващи лекари трябва да участват в кампанията като ваксинират желаещите от пациентските си листи, съобщи БНТ. Масовата имунизация се очаква да започне в началото на март. Голяма част от личните лекари обаче имат притеснения във връзка с малкия брой желаещи да се имунизират, както и със самата организация на ваксинацията.

Списъкът на д-р Каракостова от Кочериново. По указание на здравната инспекция всеки месец трябва да подава имената на желаещите да получат ваксина.

"Засега са се записали 70 човека. Предполагам поне 100 човека в началото на март ще бъдат ваксинирани от моята практика, което не е много, около 7% от тези, които не са до 18 години", казва Виктория Каракостова, личен лекар в Кочериново.

В Ахтопол имат друг проблем - единственият личен лекар се е пенсионирал преди месец. Затова част от жителите на града са избрали джипи в съседния град Царево.

В село Търън, Смолянско, доктор Гаджалов вече е записал 30 семейства в тетрадката си. Има 1300 пациенти в листата си.

“Да има яснота от първи другия месец и тогава вече ще почнем по домовете да ходим да записваме. Още не е ясно, но чакаме указания", заяви д-р Данчо Гаджалов.

За указания настояват и в Пловдив, и в Софийска област.

"Ние чакаме инструкции за това каква ще бъде логистиката на нещата от РЗИ. Как ще бъдат доставени ваксините, с кои ваксини ще бъдем зареждани", каза д-р Златка Лазарова, личен лекар от град Пловдив.

"Ние не знаем реално министерството какво точно иска от нас като общопрактикуващи лекари, които ще правят масовата имунизация. Ние нямаме идея освен това, че трябва да имунизираме хората, на нас нищо повече не ни се казва", обясни д-р Виктория Чобанова - председател на Сдружение на общопрактикуващите лекари в Софийска област.

В началото на февруари Сдружението на личните лекари изпрати до здравните власти искане за указания, в които да е обяснено достъпно какви са показанията, противопоказанията и страничните ефекти на всяка от ваксините, както и какъв да бъде алгоритъмът при оказване на първа помощ.

Личен лекар не може да откаже да ваксинира пациент, това е част от неговите задължения, подчерта д-р Николай Брънзалов - заместник-председател УС на БЛС.

#ваксиниране #covid-19 #масова имунизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »