27 на сто от българските учители желаят ваксинация

27 на сто от българските учители желаят ваксинация
A A+ A++ A

27 на сто от българските учители желаят ваксинация, също толкова се колебаят, а 45 на сто не планират да се имунизират срещу Covid, показва онлайн анкета сред над 13 000 педагози, проведена от Синдиката на Българските учители и Сдружението на директорите в средното образование в периода 9-13 февруари.

Над 47 на сто от учителите, които не желаят  имунизация,  се притесняват от евентуални странични ефекти от ваксините, а 44%  биха се ваксинирали, ако  имат достатъчно достоверни данни за ефикасността и безвредността на ваксината върху различните възрастови групи. Последното дава основание за налагане на извода, че педагозите имат  положителна нагласа към ваксините, проявяват интерес и търсят научни доказателства за тяхната ефективност, но все още голяма част от тях  не откриват достатъчно достоверна и надеждна информация по темата. 

В тази връзка от Синдиката на българските учители посочват, че е необходима  по-сериозна разяснителна кампания от страна на РЗИ и други медицински авторитети в областта на имунологията. 

Подобно е мнението и на Лилия Стоянова, учител по информатика във Варна, на която предстои да бъде поставена втора доза ваксина идната седмица:

"Трябва да се направи една широка и мащабна медийна кампания, където на хората да им бъде обяснено какво представляват точно ваксините, какви са предимствата на различните видове ваксини, за да разберат, че в крайна сметка те не са страшни. Дори напротив - биха ни помогнали да се справим с проблема".

По последни  данни на Министерството на образованието и науката, желание за ваксинация заявяват 24% от българските учители.

#учители #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"