Яна Маринова чете "Левски" на Яна Язова: Известни актьори четат съвременни български автори

Яна Маринова чете "Левски" на Яна Язова: Известни актьори четат съвременни български автори
A A+ A++ A

В извънредното издание на Арт Театър “Известни актьори четат съвременни български автори”, в памет на Апостола на свободата, Яна Маринова ще ви прочете "Краят" от книгата “Левски” на Яна Язова.

Историческата трилогия "Балкани" на Яна Язова е широко епично платно за национално-освободителното движение на българите в края на османската власт. Романите от трилогията съчетават разнообразни жанрови и текстови характеристики. Фикционалност, епичност, документално-фактологично и биографична се преплитат създавайки уникален синтез.

Трилогията е завършена през 1962. Предложен приживе от авторката за печат е само първият том, романът "Левски", който самата Яна Язова нарича „Моята Библия“. Макар препоръчана с високи оценки от писателите Димитър Талев и Георги Томалевски, книгата е отхвърлена. Романът е отпечатан едва 13 години след смъртта на писателката, подготвен по чернови. В следващите години излизат и двата други романа на трилогията, също разчетени по запазени чернови в ЦДА, тъй като оригиналите са задигнати и са в неизвестност и досега.

Яна Язова представя Левски с такава пълнота и завършеност, с каквато са го усетили малцина от хората, които са го срещали приживе.

В оцелялата част от архива на Яна Язова (освен трилогията "Балкани") неиздадени приживе са и романите "Александър Македонски", дилогията "Соления залив" - сборник с афоризми, драмата "Силян Щърка"“. Не е известно дали Язова е написала и други творби в периода 1944 – 1974 г.

Мариан Вълев чете "Голямата любов" на Добромир Банев: Известни актьори четат съвременни български автори

Всички епизоди можете да гледате тук: https://www.facebook.com/ARTTHEATERB

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »