Манолова: Държавата да си поеме отговорността за машините за гласуване, не може да са в частен склад

Манолова: Държавата да си поеме отговорността за машините за гласуване, не може да са в частен склад
Изправи се.БГ
A A+ A++ A

Има ли бойкот от Бойко с липсата на държавен склад и охрана от МВР за машините за изборите? В частен склад, на частна фирма, се съхраняват 5000 машини за гласуване. Които щели да станат държавна собственост след изборите. Пълен абсурд! Къде е държавата? Къде е МВР? Къде е правителството? Къде е ЦИК? Настояваме машините да се преместят в склад, за който държавата да носи отговорност.


Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова във видео на живо от частен склад в София, където се съхраняват първите пристигнали 5000 машини за предстоящите парламентарни избори.

Това е скандал, предизвикан от опита да бъдат похитени поредните избори в България. МВР ще получи 8 млн. лв. да охранява машините, а за логистика на изборите са предвидени 15 млн. лв. При склада няма нито един полицай, нито един представител на охранителна полиция. Къде е протоколът кой влиза или излиза от тези складове? Кой ще е отговорен за машините – някоя от частните фирми ли? Това е посегателство върху честността на изборите и абдикация на държавата, допълни Манолова.

Тя подчерта, че ЦИК и правителството си прехвърлят топката кой трябва да наеме склад, кой е трябвало да плати за склада и кой трябва да пази склада.  Кой не си е свършил работата? Защо не е обявен търг за наемане на склад от държавата – от правителството, от ЦИК?, попита Манолова.

Случайно ли е, че министърката на туризма, а не Томислав Дончев, от вчера отговаря за машините? Явно, за Борисов машините за гласуване са туристически обект или туристически пакет, каза тя и подчерта, че изборите са заложени на карта заради машинациите на правителството и прехвърлянето на отговорността между него и ЦИК за машините за гласуване.

Влезте си във функциите, призова тя Борисов и вътрешния министър. Осигурете охрана на този склад!, каза още Манолова и определи ситуацията като позор.

По думите й има огромно притеснение в „Изправи се.БГ“, че изборите в България ще бъдат манипулирани от Борисов, както бяха изборите в София. Отговорността е на правителството – и за склада, и за охраната на машините, каза още председателят на „Изправи се.БГ“ и попита дали става дума за обичайната некомпетентност на правителството на Бойко Борисов или това е специален план, който да прехвърли отговорността за машините на частни фирми.

Димитър Делчев от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ заяви, че ГЕРБ се държат с машините за гласуване като с „нежелано доведено дете“, оставено на грижите на някой друг и допълни, че ГЕРБ имат интерес да се компрометира машинното гласуване, защото бяха принудени да го приемат след съдебни решения и референдуми. Те биха били щастливи да се върнем към старото гласуване с хартиени бюлетини и чували, за да могат да ги манипулират, каза още той.



#Мая Манолова #склад #държава #МВР #отговорност #охрана #ЦИК #машини за гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »