Нова версия за опасния кабел довел до смъртта на дете

Нова версия за опасния кабел довел до смъртта на дете
A A+ A++ A

Проблемът със захранването е възникнал след реконструкцията на булеварда през 2019 г. и повторното присъединяване на обекта към мрежата. Това обяви главният архитект на район „Триадица“ Иван Шишков, който подаде оставка след фаталния случай, при който 16-годишно момче почина след токов удар от кабел, свързан с незаконно поставен павилион в двора на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

„2019 г. завършва ремонтът на бул. „Акад. Иван Гешов“. Тогава има промяна в шахтата, има премахване на електрически стълб. Новото привързване на павилиона според мен е станало тогава и оттогава датира това, което виждаме като тръби с кабели по оградата, обясни той в ефира на Bulgaria On Air.

Според него обаче за всичко това може и да няма никаква документална следа, ако реконструкцията е мината просто като ремонт, за който не е издавано отделно разрешение за строеж. „Когато не правиш основен ремонт, не издаваш разрешение за строеж, няма и документация. Вероятно това се е случило и в конкретния случай“ коментира бившият районен архитект. Само преди дни подобни съмнения изразиха и от ЧЕЗ, но от Столична община до момента не е коментирала тази хипотеза.

БОЛНИЦАТА СИ ИСКАЛА ПАВИЛИОНИТЕ

Арх. Шишков каза още, че премахването на незаконния павилион е спряно, защото болницата на чиято територия се намира той, е поискала запазването му.

„През 2018 г. са направени актове за премахване на павилионите. Преписката е била върната от направление „Архитектура и градоустройство“ с правно основание получено писмо от директора на болницата павилионите да останатИмало е много ясно изявление павилионите да бъдат оставени, включително е имало искане до ДНСК да бъдат регламентирани и узаконени“, заяви арх. Шишков.

Арх. Шишков посочи, че за двата павилиона в рамките на болницата юридически би трябвало да отговарят лечебното заведение и областната управа. Той добави, че когато теренът е държавен, схемите за разполагане на преместваеми обекти се съгласуват и одобряват единствено от главния архитект и областната управа, а районната администрация не участва.

Думите на подали оставка архитект противоречат на версията на Столична община, че премахването на обекта е забавено заради проблеми в документите, а в последствие така и не е задействано наново заради „бездействието на районната администрация“. От самата болница не са коментирали твърденията, че те са причината за запазването на незаконните обекти.

СЛУЖЕБНАТА БЕЛЕЖКА НЯМА СТОЙНОСТ

Той оспори и правната стойността на издадената от неговата администрация служебна бележка през 2011 г., която е послужила като основание за присъединяване на павилиона към ЧЕЗ.

 

„Считам, че служебната бележка няма стойност. В този си вид написана тя очевидно е използвана. Тя не дава право да бъде свързан павилионът. Колегите най-вероятно не са преценили, че някой може да има задкулисна цел. Ако се беше случило аз да разписвам писмото, щях да напиша, че павилионът е незаконен", категоричен бе арх. Иван Шишков, който по време на издаването на бележката е бил в отпуск и заместван от началник-отдела Елена Траянова.

Не на това мнение обаче са от ЧЕЗ, които преди дни обявиха, че смятат бележката за официален документ, който е издаден да послужи именно пред тях. Електроразпределителното дружество излезе с позиция, след като Столична община обвини дружеството, че е свързал павилионите в болницата с ток, въпреки, че не са имали разрешение за експлоатация. Според главния архитект на столицата подобна служебна бележка има стойност колкото билет за баня.

#София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »