В Германия режат депутатски заплати, за да не намаляват доходите само на населението

В Германия режат депутатски заплати, за да не намаляват доходите само на населението
Pixabay
A A+ A++ A

Възнагражденията на депутатите в Бундестага - долната камара на германския парламент, ще бъдат намалени от 1 юли с цел това да отрази намалялата през 2020 г. заради пандемията средна заплата в страната, предаде БНР, позовавайки се на "Франс прес".

Депутатските възнаграждения са "обвързани с промяната на заплатите сред населението", обясни вчера за АФП говорителка на Бундестага.

Миналата година заплатите в Германия намаляха номинално с 0,6 на сто поради коронавирусната пандемия, нарушила хода на икономическата дейност в страната. Това сочат предварителни данни, публикувани в сряда от статистическата служба "Дестатис".

Според правилата за индексация всички 709 депутати в Бундестага, получаващи от 1 юли 2019 г. месечни заплати от 10 083,47 евро, трябва да вземат вече с около 60 евро по-малко.
Това ще е първото подобно намаление в историята, писа вчера популярният вестник "Билд".

Председателят на Бундестага Волфганг Шойбле обаче ще трябва да изчака за целта официално писмо от шефа на "Дестатис", което се предвижда да получи до края на март, уточни говорителката.

Към средата на март се очаква "Дестатис" да публикува окончателни данни за промените в заплатите през 2020 г., посочи говорителка на ведомството.

Съответно депутатските възнаграждения вече втора година поред няма да бъдат увеличени.

През 2020 г., в разгара на кризата около Covid-19, бе решено те да бъдат замразени, при все че номиналните заплати, с които са обвързани, бяха нараснали през 2019 г. с 2,6 на сто.

 

#Германия #депутати #заплати #намаляване #Бундестаг #covid-19 #доходи #население

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »