САЩ пак влизат в борбата с климатичните промени, отново са част от Парижкото споразумение

САЩ пак влизат в борбата с климатичните промени, отново са част от Парижкото споразумение
Twitter/@POTUS
A A+ A++ A

САЩ официално се присъединиха отново към Парижкото споразумение за климата днес - почти месец след като Джо Байдън стана президент и веднага обеща да се върне към сделката, предаде Нова ТВ, позовавайки се на ДПА.

"Както през 2016 г. беше паметно нашето присъединяване към споразумението, а днес е също толкова паметно нашето повторно включване, така сега е още по-важно това, което ще направим в идните седмици, месеци и години", заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън. Той каза, че "климатичните промени и научната дипломация никога повече не могат да бъдат "добавки" в нашите външнополитически обсъждания".

Парижкото споразумение беше договорено по време на втория мандат на бившия американски президент Барак Обама, когато Байдън беше вицепрезидент. Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп извади страната от сделката през 2017 г., но тя излезе официално от договора през ноември 2020 г.

САЩ са единствената държава от 196-те страни, подписали Парижкото споразумение, която се е оттеглила от него. Байдън е силен поддръжник на многостранните договори и дипломация и показва, че се отнася сериозно към въпросите на климата, отбелязва ДПА. Той назначи бившия държавен секретар Джон Кери за свой специален пратеник за климатичните промени.

#САЩ #Парижко споразумение #климатични промени #присъединяване #Джо Байдън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »