Непознат досега тип птичи грип засечен в Русия

Свят | 20 февруари 2021, събота / 17:13| Показвания:Pixabay

Птичи грип от нов тип е открит при седем служители на птицеферма в Южна Русия, заяви шефката на Роспотребнадзор Анна Попова на брифинг в събота, предаде БГНЕС, позовавайки се на ТАСС.

„Учените от Центъра „Вектор” са изолирали генетичен материал от този тип птичи грип от седем служители на птицеферма в южната част на Руската федерация, където е регистрирано огнище сред птиците през декември 2020 г.“, каза тя. Ръководителят на Роспотребнадзор отбеляза, че това е първият потвърден в света случай на заразяване на човек с вирус на птичия грип А (H5N8).

Според нея всички мерки за защита на хората и животните са били извършени за кратко време, всички рискове са били сведени до минимум и тази ситуация не се е развила допълнително.

По думите на Попова заболяването и при седмината заразени приключило достатъчно бързо, теи се чувствали вече добре.

Все още не са регистрирани случаи на предаване от човек на човек на новия птичи грип, каза Попова.

Според ръководителя на Роспотребнадзор „времето ще покаже колко бързо последващите мутации ще му позволят да преодолее тази бариера“.

Ръководителят на Роспотребнадзор също съобщи, че Русия е изпратила информация до Световната здравна организация (СЗО) за първия случай на заразяване на човек с новия тип птичи грип.
Тагове: Русия, птицеферма, служители, болни, птичи грип, нов щам

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси