Руснаците регистрираха трета COVID-ваксина

Свят | 20 февруари 2021, събота / 18:52| Показвания:Pixabay

Трета ваксина срещу COVID-19, е регистрирана в Русия. Препаратът "Кови Вак" е създадена във Федералния научен център за изследвания и разработки на имунобиологични препарати "Михаил Чумаков" към Руската академия на науките, предаде БНР.

Премиерът на Русия Михаил Мишустин заяви, че първите 120 000 дози ще се появят на пазара в средата на март. Планира се до края на годината да бъдат произведени 20 милиона дози и препаратът да излезе на международния пазар.

"Още в средата на март парите 120 000 ще бъдат пуснати за хората. Днес Русия е единствената държава в света, която има три ваксини срещу Covid".

Русия ще произведе 83 милиона дози от ваксината "Спутник V" през първото полугодие, от които 30,5 милиона - през първото тримесечие. Досега са произведени 11,1 милиона дози ваксини. 

Същевременно стана ясно, че руският държавен научен център по вирусология и биотехнологии "Вектор" планира през февруари да произведе 500 000 дози ваксина Епиваккорона срещу Covid -19, а през март - още 1,5 милиона дози с оглед производството да достигне 5 милиона дози месечно.

Клиничните изпитания на Епиваккорона приключиха на 30 септември, а през ноември здравните власти разрешиха на центъра да започне пострегистрационни изследвания на ваксината.

Засега новата ваксина ще задоволи нуждите на хората в страната, а на по-късен етап центърът ще разгледа възможността за износ на ваксината.
Тагове: Русия, нова ваксина, коронавирус, Кови Вак

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси