Балтов: Имунитет след ваксина има чак 10 дни след втората доза, така че маските остават

Балтов: Имунитет след ваксина има чак 10 дни след втората доза, така че маските остават
A A+ A++ A

Ефектът от зелените коридори е положителен. Само за два дни бяха направени над 16 хиляди ваксинации и това не е пределът. Това заяви проф. Асен Балтов, директор на Института „Пирогов“, предаде репортер на БГНЕС.

Само в неделя са били ваксинирани 750 души. Балтов сравни броя на нововаксинираните за 2 дни и половина с този от края на декември до сега и поясни, че вече говорим за други мащаби и възможности.

„От 27.12 до този уикенд общо ваксинираните в „Пирогов“ са били 4250, от които 1250 с втора доза. По този начин успяхме да дадем възможност на много хора да дойдат сами, да направят своя личен информиран избор“, заяви той.

Директорът на болницата поясни, че продължава изпълнението на четирите фази, като желаещите, но намиращи се извън ваксинационния план, ще могат да се ваксинират във времето от 13 до 17:30 часа, но при необходимост времето може да бъде удължено. Той увери, че ако някой дойде преди 13 ч. няма да бъде върнат, но ако има опашка, ще трябва да изчака реда си.

Попитан кога хората ще имат възможност да избират коя ваксина да им се постави, Балтов посочи, че това зависи от броя на пристигащите препарати и изрази надежда, че оттук-нататък с идването на всяка нова пратка тя ще се разпределя равномерно между 28-те РЗИ-та и хората ще могат да избират и коя от одобрените до момента ваксина да им бъде поставена.

Проф. Балтов съобщи още, че е имало хора, които след ваксина са проявили нежелани реакции, като покачване на температурата, но те са били временни и са отшумели в рамките на 24 часа и в нито един от случаите не се е стигнало до тежка алергична ситуация и необходимост от постъпване в клиниката им по токсикология.

На въпрос дали след втората доза ваксинираните могат да свалят маската, директорът на лечебното заведение обясни, че 10 дни след поставянето на втората доза хората вече имат имунитет, но няма как да се определи това и затова е необходимо носенето на маските да продължи и след това.

„Задължително трябва да остане носенето на маски. В никакъв случай, който се е ваксинирал да не смята, че като си е сложил първата доза го предпазва, напротив трябва да бъде изключително предпазлив. Дистанцията, дезинфекцията и носенето на лични предпазни средства трябва да продължи. Това е начинът да пазим не само себе си, но и околните“, заяви той.

Балтов изрази надежда, че ще се потвърди излизащата в момента информация, че ваксинираните с втора доза не са разпространители на заразата.

От думите му стана ясно още, че в момента, в София, работи само един денонощен кабинет за ваксиниране и той се намира в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. 

#Асен Балтов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »