Румен Радев изчисли, че над 100 хиляди граждани на С. Македония са с бг гражданство, което ги прави мишени

Румен Радев изчисли, че над 100 хиляди граждани на С. Македония са с бг гражданство, което ги прави мишени
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев пусна на страницата си във Фейсбук позиция и призив към република Северна Македония. По неговите изчисления там над 100 000 души са се самоопределили като българи, а това ги прави мишени.

ЕТО КАКВО НАПИСА ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА:

Над сто хиляди граждани на Република Северна Македония имат българско гражданство, придобито на базата на свободно волеизявление и документално удостоверяване на техния български етнически произход. Хиляди други са в процедура на разглеждане на заявленията им за придобиване на българско гражданство. Очаквам тези обективни факти да намерят израз и в противодействието на официалните власти в РСМ срещу тревожните измерения, които взима езикът на омразата срещу България и българите в РСМ.

Подкрепям отправените призиви в писмото на наши сънародници от РСМ, в което те изразяват загриженост от тяхното продължаващо дискриминиране в Република Северна Македония. Българските институции трябва да улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство за заявяващите открито българската си идентичност. Институциите в югозападната ни съседка следва да гарантират правото на сънародниците ни да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право.

Призовавам за своевременна реакция от отговорните институции в България и Република Северна Македония. Българите в РСМ трябва да имат равни права с тези на останалите граждани на страната. Този основен принцип на демокрацията е заложен и в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни от 2017 г.

#Румен Радев #Северна Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »