Избори 2021: Сънародниците ни във Великобритания, САЩ и Канада искат повече секции

Избори 2021: Сънародниците ни във Великобритания, САЩ и Канада искат повече секции
A A+ A++ A

Българи, живеещи в чужбина, искат спешна промяна в Изборния кодекс, за да може да се открият повече от 35 секции във Великобритания, САЩ и Канада. От мрежата „Изборните доброволци в чужбина“ искат смекчаване на законовото ограничение за броя секции в страни извън ЕС, защото в противен случай хиляди наши сънародници няма да могат да упражнят правото си на глас.

Пред БНР Димитър Иванов, координатор на временните съвети на българите в чужбина за провеждане на избори, поясни:

„Във Великобритания ще гласуват два пъти повече хора в сравнение с изборите от 2017 година. Няма как 45 000 души да бъдат натикани в 35 изборни секции. И то в условията на пандемия“.

В предаването „12+3“ Иванов поясни, че темата е актуална от 2016 година и че не е прецедент парламентът да взема решения в последния момент.

„Засега има реакция на петицията от извънпарламентарните партии, от българите зад граница, от медиите... Ние имаме силата на аргументите, очакваме реакцията на хората, които имат аргументите на силата“.

Като недостатък Димитър Иванов посочи липсата на депутат в парламента, който да е ангажиран с българите зад граница и правото им на гласуване.

Партиите и коалициите ще могат да харчат до 3 млн. лв. за предизборна кампания, а инициативните комитети - до 200 хил. лв., става ясно от решение на Централната избирателна комисия.

Предизборната кампания може да се финансира със собствени средства на партиите, на участващите в коалициите партии и на членовете на инициативните комитети, на регистрираните кандидати, както и със средства, дарени от физически лица, юридически лица и еднолични търговци.

Забраняват се анонимни дарения под каквато и да е форма, средства от юридически лица и от еднолични търговци, които имат просрочени публични задължения; средства от чуждестранни физически лица, средства от религиозни институции, както и средства от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел.


С друго решение ЦИК забрани под каквато и да е завоалирана форма, публичното огласяване на каквито и да е резултати от социологически проучвания в деня за размисъл и преди края на изборния ден. Анкетьорите, които ще правят екзитполове в изборния ден, ще трябва да спазват физическа дистанция от 1.5 метра и да използват лични предпазни средства - маски за лице и ръкавици.

Освен това ЦИК обяви, че избирателите с трайни увреждания, и тези поставени под карантина ще могат да гласуват с подвижни избирателни кутии, но това ще става в различни кутии. Изрично е записано, че избирател с увреждания не може да гласува с подвижна урна, предназначена за карантинираните. А ако избирател с увреждания се разболее междувременно коронавирус, то той ще трябва да гласува във втория вид секция.

Подвижните урни за хората с увреждания се образуват след поне 10 подадени заявления до кмета, като това става до 14 дни преди самия вот. До 20 март кметът трябва да издаде заповед за определяне на броя на тези секции и да започне консултации за състав на комисиите с подвижни урни

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"