Нов щам на коронавируса в Ню Йорк, открит е при 12% от заразените

Нов щам на коронавируса в Ню Йорк, открит е при 12% от заразените
Pixabay
A A+ A++ A

Нов вариант на коронавируса, който има сходни характеристики с южноафриканската разновидност, набира скорост в Ню Йорк, съобщи Ройтерс, като се позовава на научни данни, предаде Нова ТВ.

Разновидността, известна като B.1.526, е идентифицирана за пръв път в проби, взети в Ню Йорк през ноември и до средата на февруари около 12 на сто от случаите на Ковид-19 в мегаполиса се свързват с нея, съобщиха учени от медицинския колеж "Вагелос" на Колумбийския университет.
Вариантът е описан и в изследване, публикувано онлайн тази седмица от Калифорнийския технологичен институт. И двете проучвания не са преминали независима оценка.

Учените от Колумбийския университет казват, че анализ на данни от публично достъпни бази данни не сочи преобладаващо разпространение на вариантите от Република Южна Африка и Бразилия в пробите, взети в Ню Йорк и околните райони. "Вместо това откриваме голям брой от този местен вариант", каза д-р Ан-Катрин Улеман, преподавател по инфекциозни болести в колежа.

Изследването установява, че вариантът B.1.526 има сходни характеристики, които будят тревога, с варианта B.1.351, идентифициран първо в Южна Африка и с P.1., идентифициран в Бразилия. Няколко проучвания установиха, че тези нови варианти са по-устойчиви на съществуващите ваксини от по-ранните версии на коронавируса.

Учените са обезпокоени основно от промяна в определена част от шиповидния протеин на вируса, наречен E484K, която е налице и в трите варианта. Смята се, че мутацията в E484K отслабва имунния отговор на организма на коронавируса.

 

#нов щам #коронавирус #Ню Йорк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »