Банките ни дерат живи - таксите им скочиха драстично

Банките ни дерат живи - таксите им скочиха драстично
A A+ A++ A

Средно по 2.55 лева взимат банките за най-тривиалната услуга – откриване на обикновена разплащателна сметка. Нея я имат почти всички българи и се използва най-масово от физически лица.

Това показва статистиката на БНБ за изминалата 2020 година, публикувана днес. Значително по-евтино излиза сметка, обвързана с дебитна карта – 1.52 лева. За сравнение, година по-рано същите операции в офис на банка са излизали съответно 1.94 лева и 1,42 лева. Поскъпването за една календарна година е с 61 стотинки и с 10 ст. 

З лева месечно пък гони таксата за обслужване на въпросната разплащателна сметка. Това прави годишен разход от близо 36 лева. Отново таксата по сметка, вързана с дебитна карта излиза по-евтино – средно по 2,44 лева на месец или около 30 лева. Увеличението на услугата за една година е съответно с 58 ст. и 21 ст. за всеки месец.

Другата масова услуга – теглене на кеш от банкомат, също е с по-високи такси. Средно за теглене от АТМ  на банката - издател на картата ни дърпат по 0.25 лева на операция. В средата на миналата година обаче и последната банка, която не удържаше пари на своите картодържатели – УниКредит Булбанк обяви, че занапред ще ги облага с по 0.30 лева. С това се сложи край на безплатното теглене от банкомат. Ето защо статистиката на БНБ отчита все още ниска средна стойност на услугата. За хората, които не са имали късмета да нацелят АТМ на своята банка, таксата е била средно 1.15 лева.

Всяка банка има своя собствена тарифа за таксите и комисионните и е факт, че промени се правят доста често, в повечето случаи в посока нагоре. Централната банка пък анализира средните стойности за пазара, защото на тази база се изчисляват „приемливи“ такси по основната сметка за платежни операции. Това е т.нар. „сметка за бедни“, която всяка банка в ЕС е длъжна да предоставя на клиентите си. Тя обаче покрива само основни операции.

 

#банки #текси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"